SPOLU: Dohodu o rychlém projednání pandemického zákona chceme dodržet, od vlády ale čekáme konkrétnější kroky v řešení pandemie

23. 2. 2021

Zástupci koalice SPOLU po jednání s premiérem a Asociací krajů zopakovali, že jsou připraveni udělat vše pro to, aby byl pandemický zákon přijat co nejrychleji. Od vlády by ale čekali konkrétnější postup v řešení pandemie covidu-19, ČR patří v jejím zvládání k nejhorším na světě a vláda podle předsedů Petra Fialy a Mariana Jurečky a předsedkyně Markéty Pekarové Adamové působí až bezradně.

„ODS a koalice SPOLU chtějí dodržet dohodu o co nejrychlejším projednání pandemického zákona. Vládní předloha ale obsahovala legislativní chybu, která by mohla způsobit to, že i po ukončení stavu pandemické pohotovosti by zůstala v platnosti některá omezení vyhlášená ministerstvem zdravotnictví. Tato chyba výrazně snižuje kontrolu parlamentu, a Senátu tak nezbyde nic jiného, než chybu opravit. Jsme připraveni se v pátek sejít a zákon v upravené podobě schválit,“ říká předseda ODS Petr Fiala a dodává: „Ačkoliv se minulý týden mohlo zdát, že se někam posouváme, tento týden už takový pocit bohužel nemám. Ať už jde o očkování, testování, školy nebo další opatření, zdá se, že vláda vlastně někdy neví, co, kdy a jak má dělat. Můj dojem z dnešního jednání tedy není příliš příznivý, ale jsme připraveni k dalším jednáním a chceme pomoci vládě v tom, aby ČR celou situaci lépe zvládala.“

„V situaci, v jaké dnes jsme, bych očekával, že vláda na jednání odprezentuje jasný plán na příští dny a týdny. Nic takového se nestalo. Vláda plán nemá a bohužel zatím nechce využít ani náš. Po 11 měsících by bylo nanejvýš potřebné mít také nastartovanou funkční spolupráci mezi vládou, českými vědeckými kapacitami a českými firmami. Bohužel, k tomu musíme vládu opět tlačit my. A v neposlední řadě je třeba mít na paměti, že tu musí být vláda, která ctí zákony a ústavu této země. Nesmí tu být takové právní kutilství, jakého jsme nyní svědky,“ zdůraznil předseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

„Přiznejme si, že jsme dnes v kritické situaci. I na dnešní jednání jsme přišli s konstruktivními žádostmi, které prosazujeme několik posledních týdnů. Apelujeme na vládu, aby zrychlila a zefektivnila distribuci vakcín směrem k občanům. A v neposlední řadě jsme opět upozorňovali na nutnost nošení respirátorů FFP2 ve veřejném prostoru. Alespoň v posledním bodě nám vláda vychází vstříc. Jinak je její zpětná vazba pomalá. Ministři si řešení problémů přehazují jak horký brambor,” uzavírá předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme