× Pojďte do toho s námi.

SPOLU: Chceme prošetřit možný střet se zákonem o ČT a teprve poté volit nové členy Rady ČT

13. 4. 2021

Koalice SPOLU tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se vážně obává o nezávislost veřejnoprávní televize. Zástupci koalice to řekli na tiskové konferenci v souvislosti s projednáváním volby čtyř nových členů Rady ČT. Podle zástupců koalice by se nejprve měl prošetřit možný rozpor se zákonem o ČT ze strany radní Hany Lipovské a teprve následně je možné volit nové členy do Rady ČT.

„Svoboda médií a nezávislost veřejnoprávních médií jsou klíčové podmínky pro fungování demokracie v ČR. Musíme dělat vše pro to, abychom nevytvořili ani stín pochybnosti o tom, že veřejnoprávní média jsou nezávislá. Není možné připustit ani náznak toho, že by Česká televize byla ovlivňována třeba jednou skupinou, jedním politickým názorem, nebo jedním konkrétním zájmem. Všichni ale vidíme, co se odehrává kolem jednání současné Rady ČT, vidíme, jak jsou kandidáti do rady vybíráni stále stejnou většinou hnutí ANO, SPD a KSČM. Vidíme, že se do druhého kola volby nedostávají skutečné osobnosti, zatímco do něj postupují lidé, jejichž profesní historie a morální integrita vyvolávají otazníky. Za této situace bychom neměli přistupovat k volbě členů Rady ČT. Měli bychom volbu odložit a jednat o takových kandidátech do rady, kteří budou důvěryhodní a budou garantovat nezávislost veřejnoprávní televize,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Do Poslanecké sněmovny, a nejen sem, dorazil dopis podepsaný paní Bobošíkovou a paní Lipovskou, ve kterém se snaží upozornit na střet zájmů a netransparentní chování v rámci České televize. Každý, kdo má pocit, že je porušen zákon, nechť podle toho koná a kontaktuje případně orgány činné v trestním řízení. Já chci ale mluvit o neslučitelnosti člena Rady České televize a jeho prosazováním zájmů jménem tohoto institutu a jednání jeho jménem. A to lze například prokázat z korespondence, která k nám dorazila, a je podepsána jak paní předsedkyní, tak i paní Lipovskou, a to za jejich institut. Členství v Radě České televize je však neslučitelné s funkcí v nejrůznějších politických stranách, hnutích, společenských sdruženích a nesmí ani jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch. Paní radní Lipovská je zde však evidentně osobou vystupující a jednající jménem institutu, což zavdává silné podezření, že je v rozporu se zákonem o České televizi. Proto se obrátím na Volební výbor se žádostí o právní analýzu možného střetu se zákonem o České televizi v případě paní radní Lipovské. Pokud tomu tak je, mělo by dojít k odvolání paní Hany Lipovské z Rady České televize. I ti, kdo veřejnoprávní média kontrolují, musí respektovat zákon,“ zdůraznil Jan Bartošek, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL.

„Chceme odložit volbu do Rady ČT. Již před dvěma týdny jsme o to premiéra žádali. Přišla jenom ignorace. Chce totiž do Rady dosadit ty, kteří budou nekritičtí k němu a Hradu. Zneužívá přitom situace, protože se tomu občané těžko mohou postavit na odpor. Ve Sněmovně dnes tu bitvu budeme vést i za ně,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Osobnosti: