Společné prohlášení představitelů opozičních parlamentních stran

24. 9. 2019

Představitelé ODS, České pirátské strany, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN se v souvislosti s trestním stíháním vedeným vůči předsedovi vlády České republiky dohodli na této společné veřejné výzvě prezidentovi republiky Miloši Zemanovi a předsedovi vlády Andreji Babišovi.

  1. Obracíme se na prezidenta republiky Miloše Zemana, aby ještě jednou zvážil a přehodnotil svou úvahu o rozhodnutí nepokračovat v trestním řízení podle článku 63 odst. 1 písmene j) Ústavy ČR vůči předsedovi vlády v takovém případě, pokud by nejvyšší státní zástupce rozhodl obžalovat předsedu vlády ČR. Jsme přesvědčeni, že v tomto konkrétním případě již samotné úvahy poškozují důvěru veřejnosti v rovnost občanů před zákonem.
  2. Vítáme slib předsedy vlády, že případné rozhodnutí prezidenta ČR podle článku 63 odst. 1 písmene j) Ústavy ČR nepotvrdí svým spolupodpisem a že ani nezmocní žádného jiného člena vlády podle článku 63 odstavce 3 Ústavy ČR.
  3. Vyzýváme prezidenta republiky a předsedu vlády ČR, aby se od nynějška a v dalších týdnech a měsících vyvarovali při veřejném vystupování komentování práce a rozhodnutí státních orgánů vůči předsedovi vlády ČR, aby nemohly vzniknout jakékoliv pochybnosti o jejich ovlivňování prostřednictvím politického vlivu a ústavních pravomocí, kterými disponuje prezident republiky, jakož i prostřednictvím ústavních kompetencí a politického, ekonomického a mediálního vlivu, kterými disponuje předseda vlády ČR.

„Velmi často jsme ze strany veřejnosti vyzýváni k tomu, abychom zamezili jednání pana prezidenta. K tomuto nemáme moc možností. Prezident má jasně dané mantinely ústavou a bohužel si s tím hlavu nedělá. Proto budeme ve čtvrtek projednávat ústavní žalobu na pana prezidenta, což je mimořádná situace a nevídaná ve světovém kontextu. V tomto směru konáme ve chvíli, kdy cítíme, že je opravdu ohrožen právní stát. Tato symbolika, která pro mnohé může znamenat pouze slova, má velký dopad a totiž ten, že jsou tu politici, kterým záleží na právním státu, kteří jej hájí a hájit budou. Snažíme se právní stát hájit alespoň v těch mantinelech, které jsou nám dány. K tomu patří i čtvrteční jednání. Věřím tomu, že toto jednání mnohé ukáže a bude to dalším signálem pro veřejnost,“ řekla první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09 

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme