× Pohněme s tím. Společně!

Společné prohlášení představitelů opozičních parlamentních stran

24. 9. 2019

Představitelé ODS, České pirátské strany, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN se v souvislosti s trestním stíháním vedeným vůči předsedovi vlády České republiky dohodli na této společné veřejné výzvě prezidentovi republiky Miloši Zemanovi a předsedovi vlády Andreji Babišovi.

1. Obracíme se na prezidenta republiky Miloše Zemana, aby ještě jednou zvážil a přehodnotil svou úvahu o rozhodnutí nepokračovat v trestním řízení podle článku 63 odst. 1 písmene j) Ústavy ČR vůči předsedovi vlády v takovém případě, pokud by nejvyšší státní zástupce rozhodl obžalovat předsedu vlády ČR. Jsme přesvědčeni, že v tomto konkrétním případě již samotné úvahy poškozují důvěru veřejnosti v rovnost občanů před zákonem.
  2. Vítáme slib předsedy vlády, že případné rozhodnutí prezidenta ČR podle článku 63 odst. 1 písmene j) Ústavy ČR nepotvrdí svým spolupodpisem a že ani nezmocní žádného jiného člena vlády podle článku 63 odstavce 3 Ústavy ČR.
  3. Vyzýváme prezidenta republiky a předsedu vlády ČR, aby se od nynějška a v dalších týdnech a měsících vyvarovali při veřejném vystupování komentování práce a rozhodnutí státních orgánů vůči předsedovi vlády ČR, aby nemohly vzniknout jakékoliv pochybnosti o jejich ovlivňování prostřednictvím politického vlivu a ústavních pravomocí, kterými disponuje prezident republiky, jakož i prostřednictvím ústavních kompetencí a politického, ekonomického a mediálního vlivu, kterými disponuje předseda vlády ČR.

„Velmi často jsme ze strany veřejnosti vyzýváni k tomu, abychom zamezili jednání pana prezidenta. K tomuto nemáme moc možností. Prezident má jasně dané mantinely ústavou a bohužel si s tím hlavu nedělá. Proto budeme ve čtvrtek projednávat ústavní žalobu na pana prezidenta, což je mimořádná situace a nevídaná ve světovém kontextu. V tomto směru konáme ve chvíli, kdy cítíme, že je opravdu ohrožen právní stát. Tato symbolika, která pro mnohé může znamenat pouze slova, má velký dopad a totiž ten, že jsou tu politici, kterým záleží na právním státu, kteří jej hájí a hájit budou. Snažíme se právní stát hájit alespoň v těch mantinelech, které jsou nám dány. K tomu patří i čtvrteční jednání. Věřím tomu, že toto jednání mnohé ukáže a bude to dalším signálem pro veřejnost,“ řekla první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: