Spojenci pro Evropu odhalili společný program a kampaň pro evropské volby

24. 4. 2019

Spojenci pro Evropu, koalice Starostů s regionálními partnery a TOP 09, ve středu odhalili společné programové priority a kampaň pro evropské volby. Stalo se tak v rámci programové konference v Café restaurant na Střeleckém ostrově v Praze.

Lídr kandidátky, předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil, se ve svém projevu zaměřil na bezpečnost, lidská práva a evropské hodnoty.

„EU je prostorem míru a stability. TOP 09 a STAN na takových hodnotách záleží, proto jsme se rozhodli proevropské síly netříštit, ale spojovat. Bezpečnost patří mezi naše priority. Zajistíme ji posílením vnějších hranic EU a celoevropskou spoluprací v boji proti terorismu, nikoliv demontáží EU, zrušením Schengenu nebo dokonce czexitem. Proti takovým silám, které by naopak vedly k oslabení naší bezpečnosti i posílení vlivu Ruska v Evropě, budeme tvrdě bojovat,“ říká Jiří Pospíšil.

Europoslanec a předseda SMS ČR Stanislav Polčák, který kandiduje za STAN z druhého místa, hovořil o rozvoji regionů, životním prostřední a efektivním čerpání dotací.

„Chceme posílit investice do nízkouhlíkové ekonomiky a hospodářství, stejně jako do nových technologií pro uchování energie a snižování emisí. EU je v této oblasti světovým lídrem. My chceme tuto pozici ještě posílit. Podporujeme nejen budování vysokorychlostních železnic, ale i lepší recyklaci plastů a omezení plastového odpadu. Důležitá je i podpora malých a středních podnikatelů a zemědělců, kteří se chovají odpovědně ke krajině a realizují environmentální prvky při výrobě svých produktů, nikoliv velkých agropodniků, které mohou těžit ze své velikosti,“ líčí Stanislav Polčák.

Europoslanec a bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer, kandidát číslo 3 za TOP 09, přednášel o profitu ČR z členství v EU a celosvětovém ekonomickém kontextu.

"EU patří do trojky největších obchodních velmocí na světě. Její společný trh s volným pohybem osob, zboží, služeb, myšlenek a kapitálu, je jedním z hlavních úspěchů společné Evropy. Naše země patří k těm, které mají z přístupu na tento trh s více než 500 miliony obyvatel největší prospěch. Členství v EU je tak zásadní pro zvyšování životní úrovně našich občanů a ekonomický program Spojenců to jasně podporuje,“ říká Luděk Niedermayer.

Na akci mimo jiné hovořili politický geograf Michael Romancov nebo ekonom Štěpán Křeček. Mezi dalšími řečníky byli kandidát za STAN, starosta a vysokoškolský pedagog Radim Sršeň, primátorka Jihlavy Karolína Koubová (STAN), starosta obce Kněžice Milan Kazda, místopředsedkyně Strany zelených Karolína Žákovská, předseda strany LES Martin Bursík a profesor a exministr životního prostředí Bedřich Moldan.

 

Lenka Brandtová
tisková mluvčí TOP 09

Šárka Kuželová
tisková mluvčí koalice Starostové (STAN) s regionálními partnery a TOP 09

Přílohy
PDF Program pro volby do Evropského parlamentu 2019.pdf (393 kB)
Galerie
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme