Senátorský klub ODS a TOP 09: Korespondenční volbu podpoříme

26. 10. 2021

Senátoři ODS a TOP 09 odmítají podpořit zákon o sociálních službách. Výhrady mají také k balíčku ústavních návrhů zákonů, které taktéž neplánují schválit. Novou podobu těchto zákonů chtějí řešit s novou Poslaneckou sněmovnou. Za velmi nešťastný považují návrh zákona o platech, který vnímají jako jednoznačně populistický předvolební krok Andreje Babiše. Na druhou stranu zástupci senátorského klubu doufají, že zákon o korespondenční volbě bude mít podporu napříč celým Senátem a bude schválen.

„Na dnešní schůzi budeme projednávat 8 návrhů zákonů, které ještě schválila Poslanecká sněmovna. Stanovisko našeho klubu u 7 z nich je souhlasné, i přes určité nedostatky v jednotlivých zákonech. Netýká se to však zákona o sociálních službách, ve kterém je chyb a nedostatků daleko více. Problém vidím zejména v účinnosti zákona. Proto budeme hlasovat pro zamítnutí. Dále jsou na pořadu ústavní zákony, které náš klub navrhuje zamítnout. S novou Sněmovnou budeme jednat o případných nových návrzích. Další skupinou jsou návrhy senátorských zákonů, které chceme většinou podpořit. V neposlední řadě se dnes budeme věnovat zákonu o platech, který schválili poslanci dva dny před volbami na mimořádné schůzi. Musím uznat, že to byl chytrý, ale nanejvýš populistický krok pana premiéra. Názory v našem klubu se výrazně liší. Dohodli jsme se, že každý senátor bude hlasovat podle sebe. Já osobně se budu ptát paní předkladatelky, jak si představuje aplikační praxi tohoto zákona, kvůli zastropování platů po dobu pěti let,“ říká předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra.

„Budeme projednávat zákon o korespondenční volbě a já pevně věřím, že bude úspěšně schválen. Je to obrovský dluh vůči našim občanům pobývajícím v zahraničí. Pokud chtějí volit, je to pro ně v současnosti velmi náročná cesta jak časově, tak finančně. Rád bych zdůraznil, že se jedná o naše občany, kteří jsou omezeni ve svém ústavním právu volit. Jsme jednou z posledních pěti zemí v EU, která korespondenční volbu neumožňuje. Věřím, že tento zákon bude mít podporu napříč celým Senátem,“ konstatuje 1. místopředseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Tomáš Czernin.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Osobnosti: Tomáš Czernin
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme