Senátoři TOP 09: Peníze z emisních povolenek patří zpět do uhelných regionů

11. 12. 2019

Senát na své schůzi projedná zákon o emisních povolenkách, senátoři TOP 09 podpoří pozměňovací návrh senátora Balatky, který navrhuje, aby se část takto vybraných peněz vracela do regionů postižených těžbou uhlí.

„V České republice jsou regiony, které jsou extrémně postiženy těžbou uhlí, například Ústecký a Karlovarský kraj ale i jiné. Těžba má nesmírné dopady na životní prostředí, ale také ekonomické a sociální dopady na celý region. Je tedy logické, aby se alespoň část peněz, které stát vybere na emisních povolenkách, do těchto regionů vrátila a pomohla k jejich obnově. Vláda má podporovat regiony, zatím to však vypadá, že tyto regiony naopak podporují vládu. Peníze z povolenek se do nich nevrací, ale rozpouštějí se ve státním rozpočtu a v důsledku se mohou použít třeba na nesmyslné slevy na jízdném. Proto podpořím pozměňovací návrh kolegy Balatky, který vrací peníze zpátky do uhelných regionů,“ říká senátor a první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.

Senátoři budou projednávat také zcela nový zákon o právu na digitální službu, jehož předkladateli jsou i členové poslaneckého klubu TOP 09. „Digitální ústava, jak se jí mnohdy říká, je první důležitý krok k digitalizaci a elektronizaci státní správy. V budoucnu by díky tomuto návrhu měla být komunikace mezi občany a státem mnohem rychlejší a komfortnější,“ komentuje návrh místopředseda TOP 09 a senátor Herbert Pavera.

Minulostí by tak mělo být například vyžadování údajů po občanech, které si úřady mohou sami získat z registrů či povinnost prokazovat se v některých případech průkazy. „Za senátory TOP 09 mohu jasně říci, že návrh podpoříme. Je zvláštní, že tato iniciativa vznikla u poslanců, nikoli u vlády. U vlády, která má digitalizaci státní správy ve svém programovém prohlášení. Ale nemůžu říci, že jsem z toho nějak překvapený,“ dodal Herbert Pavera.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme