Senátor Růžička se zúčastní blokády Pražského hradu

1. 2. 2019

Senátor za TOP 09 a STAN a zastupitel na Praze 6 Jiří Růžička se zúčastní akce s názvem „Blokáda hlavního vstupu Pražského hradu,“ která se uskuteční v neděli 3. února 2019 od 10:00 hodin. Chce upozornit na nehorázné bezpečnostní kontroly na Pražském hradě a vyvolat diskuzi nad úpravou bezpečnostních opatření tak, aby nebyla ohrožena bezpečnost, ale zároveň tolik neomezovala život občanů a návštěvníků.

„Nemám nic proti bezpečnostním opatřením, nechci je zpochybňovat. Bezpečnostní opatření jsou nutná v celém současném světě, ale uzavřít celý areál Pražského hradu je věc zbytečná a nesmyslná,“ vysvětluje senátor Růžička.

Jiří Růžička nezpochybňuje kontroly, které jsou přímo u vstupu do jednotlivých budov Hradu nebo katedrály, ale kontroly se týkají i vstupu do míst jako je Jelení příkop, což považuje za neopodstatněné. V Praze jsou podobně exponovaná místa, pokud jde o koncentraci lidí, například Karlův most. Při stejném postupu by musely být uzavřeny bezpečnostními kontrolami i další části Prahy.

„Žijeme ve světě, ve kterém rizika existují, ale musíme si položit otázku nakolik mají omezovat svobodu jedince a ovlivňovat náš život. Kontroly na Pražském hradě uzavřely určitou část města, což je v neprospěch občanů. Neustále mluvíme o bezpečí turistů a úplně zapomínáme na Pražany, kteří běžně Pražským hradem procházeli do práce. Praha přestává být naším městem, městem k žití. Pražský hrad není určen přece jen turistům,“ upozorňuje Růžička.

Již na začátku roku zaslal místopředseda Senátu Jiří Růžička dopis prezidentovi republiky, ve které žádá odstranění nedůstojných kontrol u vstupu do areálu Pražského hradu.

„Je naprosto evidentní, že uzavření Hradu s kontrolami bylo zavedeno ne v důsledku teroristických útoků ve Francii, ale jako reakce na satirickou akci skupiny Ztohoven, kdy její členové pověsili na Hrad rudé trenky,“ dodává senátor Růžička.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Osobnosti: Jiří Růžička
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme