Schwarzenberg: Chtěl bych vyjádřit hlubokou lítost

Ministerstvo zahraničních věcí ČR vyjadřuje hlubokou lítost nad tragickou dopravní nehodou autobusu, ke které došlo dne 23.06.2012 v Chorvatsku u města Gospiče.

23. 6. 2012

Hluboce cítíme se všemi rodinami našich zesnulých spoluobčanů a zároveň doufáme, že počet obětí je již konečný. O situaci byl podrobně informován i první místopředseda vlády a ministr zahraničních věcí ČR Karel Schwarzenberg, který sdělil „Je mi strašně líto všech lidí, kteří při cestě na dovolenou přišli o svůj život. S jejich rodinami hluboce soucítím, neboť sám ze své vlastní zkušenosti velice dobře vím, jaké to je ztratit kvůli dopravní nehodě někoho velmi blízkého".

Ministerstvo zahraničních věcí ČR do místa nehody i do nemocnice ve městě Gospič vyslalo neprodleně své konzulární pracovníky z velvyslanectví v Záhřebu i z konzulárních jednatelství ve Splitu a v Rijece. Tito zkušení konzularisté poskytovali po celý den hospitalizovaným i jejich rodinám potřebnou asistenci a podporu.

Ihned po obdržení seznamu cestujících od pořádající cestovní kanceláře Atlas Adria vyhotovili naši diplomaté ve spolupráci s lékařským personálem seznam všech hospitalizovaných účastníků nehody. Tento seznam byl postoupen na stálé operační centrum MZV v Černínském paláci v Praze, které bylo mimořádně posíleno o pracovníka konzulárního odboru MZV. Operační centrum následně požádalo Policejní prezidium ČR o vyhledání kontaktů na příbuzné a o vyrozumění těchto osob o existenci seznamu a o možnosti kontaktovat operační centrum, které jim je připraveno sdělit bližší podrobnosti o stavu jejich blízkých. Zároveň bylo zveřejněno i přímé telefonní číslo na operační centrum MZV - 2 24 18 11 11, které bylo v průběhu dne určeno pro využití ze strany dotazů od rodinných příslušníků či přátel všech cestujících v havarovaném autobuse.

V zájmu co nejúčinnější pomoci našim hospitalizovaným občanům požádalo MZV Generální štáb Armády ČR o vyslání vojenského letadla Airbus 319 speciálně upraveného pro přepravu pacientů a vybaveného zařízením umožňujícím intenzivní lékařskou péči během letu. Na palubě letounu bude přítomen odborný lékařský personál i zkušení psychologové. Odlet speciálu do Zadaru je plánován na neděli 24. 6. 2012 dopoledne z pražského letiště v Kbelích s mezipřistáním v Brně na cestě tam i zpět.

V souvislosti s touto tragickou událostí přijalo MZV soustrastné kondolence od ministerstev zahraničních věcí Chorvatska a Slovenska. S ohledem na rychlou, obětavou a skvěle organizovanou práci všech chorvatských policejních, zdravotních i státních složek by jim MZV touto cestou chtělo jménem svým i jménem občanů ČR vyjádřit své poděkování a vděčnost.

MZV

V Praze 23. 6. 2012

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme