Revoluční zlom v České filharmonii. Hudebníci se chtějí aktivně podílet na rozvoji orchestru

21. 6. 2011

Novému vedení České filharmonie a zástupcům orchestru se podařilo najít shodu ve věcech, které až dosud mezi managementem tělesa a hudebníky po celé roky stavěly bariéru nedůvěry a celému tělesu kazily renomé. Zápis z dnešního jednání vedení ČF se zástupci Umělecké rady ČF, odborů a dalších organizací, které hudebníky reprezentují v různých oblastech stručně a jasně formuluje nové zásady odměňování stejně jako systém ochrany a podpory umělecké kvality. V praxi to znamená, že hudebníci dostanou na platech přidáno v průměru 15 tisíc korun hrubého měsíčně a zároveň přijmou přísné zásady vedoucí ke stabilizaci a růstu umělecké úrovně každého z nich a tím i celého orchestru.

„Takové dohody mezi námi a vedením filharmonie se nedařilo dosáhnout strašně dlouho,“ říká Jan Vobořil, člen Umělecké rady ČF. „V minulosti nám mnozí vyčítali, že si vynucujeme místa v orchestru jaksi natrvalo, odmítáme je obhajovat a bráníme se konkurenčnímu tlaku. Tihle kritici ale zapomínali na to, že nám nikdo po celá dlouhá léta nenabídnul jako protiváhu základní plat odpovídající náročnosti naší práce. Nyní máme konečně pocit, že tlak na kvalitu i odměna jsou ve vyváženém poměru. Je to dobrý základ pro dobrou spolupráci s vedením ČF i pro budoucnost orchestru,“ dodává Jan Vobořil.

Ředitel ČF David Mareček k tomu poznamenává: „Nedovedu si představit úspěšný orchestr, jehož hudebníci nebudou mít pocit, že jsou slušně zaplacení. Zároveň ale musí být jasné, jako v každém profesionálním týmu, že nikdo nedostává odměnu bez neustálé poctivé práce, přípravy a výkonu. Jsem strašně rád, že jsme ke shodě dospěli ještě před prázdninami. Dnešní jednání potvrdilo pozitivní atmosféru ve filharmonii a živý zájem hráčů podílet se na jejím rozvoji. Příští koncertní sezónu určitě zahájíme v dobré kondici!“

„Dnešní informace o dohodě vedení ČF s orchestrem mě velmi potěšila. Filharmonie může reprezentovat českou kulturu na vysoké úrovni jen za předpokladu, že mezi managementem a hudebníky existují jasná pravidla a důvěra. Zdá se, že koncepci, kterou jsme společně s novým vedením ČF prezentovali filharmonikům při osobním setkání v listopadu minulého roku, nestojí nic v cestě.  Pro mě osobně je to zároveň potvrzením správné volby ředitele ČF,“ přidává se s komentářem ministr kultury Jiří Besser.

Vedení ČF se s hudebníky dohodlo i na tom, že v nejbližší době vznikne závazná směrnice pro zásady správné reprezentace a loajality tak, aby každý člen tělesa nesl svůj díl odpovědnosti za dobré jméno orchestru.

Dohoda v neposlední řadě zahrnuje i budoucí vymezení služební a mimoslužební činnosti, tak aby nevznikaly pochybnosti o rozsahu povinností hudebníků a jejich nároků na odměny. Zde zaujme mimo jiné pravidlo o dělení zisku z nahrávek, kde část snímků vytvořená v produkci České filharmonie vznikne v rámci služebních povinností, zatímco ostatní nahrávky budou převážně sloužit jako další finanční motivace hudebníků.

Ministerstvo kultury
V Praze 21. 6. 2011

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme