Pracovní trh potřebuje jednoduché flexibilní zákony a zaměstnance z Ukrajiny

31. 3. 2017

TOP 09 dlouhodobě prosazuje co největší pružnost pracovního trhu. Jednoduchou, přehlednou a flexibilní legislativu i rozvolnění pravidel, které v konečném důsledku podpoří zaměstnance.  Firmy se nesmí obávat zaměstnat lidi napřímo, aby měli zaměstnanci zaručenou větší ochranu a stabilitu svého pracovního místa. Český trh práce se také neobejde bez pracovní síly ze zahraničí. Je nutné podpořit zaměstnávání pracovníků z Ukrajiny a urychleně vyřešit problémy, které blokují jejich příchod.

Současné snahy vlády o novelizaci pracovního práva ohrožují pracovní trh. „Vedou k ještě většímu sešněrování trhu zbytečnými pravidly. Pracovní právo musí poskytovat zaměstnancům přiměřenou ochranu a zároveň má umožnit zaměstnavatelům rychle reagovat na potřeby jejich podnikání. Dlouhodobě vyzýváme vládní strany, aby ustoupily od změn, které mají za cíl pracovní legislativu komplikovat,“ říká místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

V zájmu všech je také udržet konkurenceschopnost českých firem, které se dnes dostávají do problémů s plněním zakázek kvůli nedostatku zaměstnanců. Problémem ale je, že česká vláda nedostatečně podporuje zaměstnávání Ukrajinců. Vyřízení pracovní karty pro pracovníky z Ukrajiny totiž trvá neúměrně dlouho. Pokud česká vláda není schopná obsadit pracovní místa našimi nezaměstnanými, tak by měla užít pracovní sílu z Ukrajiny. Apelujeme na vládu, aby se zasadila o okamžité zlepšení situace a urychlení vyřizování žádostí,“ řekla místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová, podle které je nutné řešit problémy systému Visapoint.

„Tento systém je spojen s korupcí a žadatelé nemají možnost se bez úplatků do systému vůbec zařadit. Vláda musí vyřešit problémy s přihlašováním do systému a navýšit personální kapacitu ministerstva zahraničních věcí a ministerstva vnitra,“ dodala místopředsedkyně Langšádlová.

Martina Macková, tisková mluvčí

Praha 31. března 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme