Pospíšil: Vyzývám ministra zahraničí, aby konal ve věci nezákonně zadržených aktivistů na Krymu

22. 5. 2019

Europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil ve středu vyzval v otevřeném dopise českého ministra zahraničí Tomáše Petříčka, aby se sešel se svým ruským protějškem a vyzval ho, ať Rusko propustí 24 politických vězňů ze Simferopolu, kteří byli nezákonně zatčeni Federální službou bezpečnosti (FSB) letos v březnu na Krymu. Jiří Pospíšil už se kvůli neutěšivé situaci setkal s obhájcem zatčených, právníkem Rustemem Kjamilevem. Rusko v tomto týdnu všem zadrženým prodloužilo vazbu o tři měsíce. Loni přitom v otřesných vazebních podmínkách zemřelo 13 osob.

„Pan Kjamilev mi celou situaci podrobně vylíčil. Na základě toho musím konstatovat, že Rusko na okupovaném území Krymu systematicky porušuje lidská práva. Vyzývám proto ministra zahraničí Tomáše Petříčka, aby se co nejdříve sešel se svým ruským protějškem a vznesl u něho oficiální protest proti prodloužení vazby, vyzval ho k propuštění politických vězňů a vyjádřil znepokojení nad nepřijatelným chováním Ruské federace,“ říká předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Jiří Pospíšil se s Rustemem Kjamilevem setkal 15. května ve své europoslanecké kanceláři v Praze. Kjamilev během schůzky upozornil, že politických vězňů na Krymu je už více než osmdesát. Zmíněných 24 z nich bylo zatčeno v březnu, kdy byli postupně pozatýkáni ve svých domovech. Ve všech případech se jedná o Krymské Tatary ze Simferopolu a okolí, kteří aktivně působí v Krymské solidaritě. V tomto týdnu jim navíc byla prodloužena vazba o tři měsíce. Ve vazbě jsou jim odepírána základní práva včetně kontaktu s rodinou.

Na Krymu existuje jediná vazební věznice postavená před více jak 200 lety. Podmínky v ní se rovnají mučení. Kapacita cel je dvakrát až třikrát překročena, ke spánku se vězni ukládají na tři směny. Dostávají záměrně nepoživatelnou stravu. Zdravotní péče v podstatě neexistuje a léky nejsou k dispozici. Takové zacházení s vězni často končí tragicky.

Letos od bezprecedentního útoku na území Ukrajiny uplynulo už pět let. Po okupaci se Krym stal místem, kde je situace s porušováním lidských práv nejvážnější. Od roku 2014 stále pokračují represe vůči Krymským Tatarům, muslimům, Ukrajincům, aktivistům a občanským žurnalistům.

Miroslav Hlaváč, zástupce tiskové mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme