Pospíšil: Výroky premiéra Babiše o dvojí kvalitě potravin jsou mimo realitu, národní státy problém nevyřeší

2. 5. 2019

Europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil se důrazně ohrazuje proti výrokům premiéra Andreje Babiše ke dvojí kvalitě potravin. Předseda vlády se falešně staví do role ochránce českých spotřebitelů, přitom to byla jeho vláda, která v březnu hlasovala proti českým zájmům. Premiérovy představy a naděje, že se problém vyřeší na úrovni národních států, jsou navíc zcela naivní.

„Andrej Babiš na oko bojuje za kvalitní potraviny pro české zákazníky, ve skutečnosti má ale velký podíl na tom, že Evropská unie tuto nekalou obchodní praktiku zcela nezakázala. Bylo by smutné, kdyby tato falešná předvolební hesla a vějičky na voliče přebily realitu a fakta,“ říká Jiří Pospíšil.

Česká vláda se za zájmy českých občanů nepostavila v březnu ve Výboru stálých zástupců (COREPER), který je klíčovou součástí Rady EU. Tehdy její zástupce hlasoval pro polovičaté řešení, které dvojí kvalitu potravin zcela nezakazovalo a které bylo Evropským parlamentem o měsíc později definitivně přijato.

„Česká vláda svou podporou pro nás nevýhodného kompromisu podstatně zúžila manévrovací prostor pro české europoslance, kteří o textu hlasovali o několik týdnu později. Nelze se tak divit, že se v Evropském parlamentu nepodařilo prosadit hlasování o pozměňovacím návrhu, který jsem spolupodepsal, a který by přinesl úplný a jednoznačný zákaz dvojí kvality potravin,“ vysvětluje Pospíšil.

Lepší postup zvolila například polská vláda, která se hlasování v Radě EU zdržela. Tím posílila pozici polských europoslanců, kteří nemuseli složitě vysvětlovat, proč je jejich postoj v rozporu s hlasováním jejich vlády.

Naivní jsou také představy vlády, že problém dvojí kvality vyřeší vlastními opatřeními a zákony. Evropská směrnice o nekalých obchodních praktikách, která obsahuje pro Česko nevyhovující definici zákazu dvojí kvality, je totiž založena na principu plné harmonizace.

„To znamená, že členské státy následně nemohou přijmout vlastní přísnější úpravu. Pokud by tak česká vláda přesto učinila, Komise by mohla na Českou republiku podat žalobu u Soudního dvora EU pro porušení Smlouvy. Kromě toho by při případném sporu mezi nadnárodním výrobcem a organizací spotřebitelů český soud musel použít mírnější evropskou směrnici a ignorovat přísnější český zákon, který s ní bude v rozporu,“ dodává Pospíšil.

Evropský parlament rozhodoval o zákazu dvojí kvality letos 17. dubna ve Štrasburku. Pozměňovací návrh, který dvojí kvalitu potravin nekompromisně zakazoval, a který spolupodepsal i Jiří Pospíšil, nakonec ani nebyl připuštěn k hlasování. Většině českých europoslanců včetně Jiřího Pospíšila tak nezbylo než hlasovat alespoň pro nějaké řešení, které je sice nedokonalé, ale zároveň bohužel jediné, které bylo na stole.

„Obávám se ale, že přijatý návrh zákaz dvojí kvality potravin nepřinese. Jeho vágní definice v praxi povede jen k tomu, že si bohaté firmy budou najímat právníky, aby našly cestu, jak nekvalitní zboží ve východní Evropě prodávat dál. Česká vláda svým postojem zradila vlastní občany a otevřela zadní vrátka nadnárodním výrobcům, kteří budou moci v nekalé obchodní praktice pokračovat,“ řekl Pospíšil.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Volby: