Pospíšil: Rošáda ministrů spravedlnosti může být prvním krokem Babiše k ovládnutí státního zastupitelství

18. 4. 2019

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil tvrdě kritizuje personální rošádu na ministerstvu spravedlnosti. Výměnu ministra Jana Kněžínka za Marii Benešovou považuje exministr spravedlnosti Pospíšil za velmi nešťastné a chybné řešení. Podle Pospíšila se může jednat o první krok premiéra Andreje Babiše k ovládnutí státního zastupitelství. Ten by negativně ovlivnil důvěru občanů ve spravedlivé vyšetřování kauz a korupčních skandálů v ČR, které se týkají i samotného předsedy vlády a lidí z jeho okolí.

„Je krajně nešťastné, že novou ministryní spravedlnosti se stane právě Marie Benešová, poradkyně Miloše Zemana, která je loajální i k premiérovi Andreji Babišovi. Pokud by byl z funkce odvolán nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, Andrej Babiš by ovládl celou soustavu. To považuji za velmi nebezpečné, protože Pavel Zeman je garancí, že je státní zastupitelství nezávislé,“ říká exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

„Je pozoruhodné, že ministr Kněžínek končí ve funkci chvíli poté, co policie navrhla obžalovat Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo. Podvodů, kauz a skandálů, které se týkají českého premiéra a lidí z jeho bezprostředního okolí, je už příliš mnoho. TOP 09 bude z řad opozice pozorně sledovat a hlídat, aby nedocházelo k podezřelým změnám na místech státních zástupců a zároveň s tím i k ovlivňování živých kauz,“ dodává předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Volby: