Policie prošetří poskytování dotací skupině Agrofert na podnět předsedkyně TOP 09

10. 1. 2020

Předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová podala v prosinci loňského roku vrchní státní zástupkyni Lence Bradáčové podnět k prošetření skutečností týkajících se poskytování dotací společnostem z koncernu Agrofert. V odpovědi, kterou tento týden obdržela, ji Vrchní státní zastupitelství v Praze informuje, že věc dalšího proplácení dotací skupině Agrofert postoupilo policejnímu orgánu Policie ČR Národní centrále proti organizovanému zločinu k prošetření postupu státních úředníků.

V listopadu loňského roku Evropská komise ve své auditní zprávě konstatovala, že Andrej Babiš je nadále i přes vložení Agrofertu do svěřenských fondů ve zřejmém střetu zájmů a porušuje nejen českou legislativu, ale především evropské předpisy, kterými se české úřady a úředníci musí řídit. S vysokou pravděpodobností hrozí, že Evropská komise bude po České republice požadovat vrácení již poskytnutých dotací Agrofertu od února 2017 a dále odmítne proplatit další již schválené dotace Agrofertu. Jedná se celkově o stamiliony korun.

„Přes všechny tyto skutečnosti se Státní zemědělský intervenční fond na pokyn vysokého státního úředníka rozhodl dál vyplácet dotace společnosti Agrofert. Česká republika tak reálně čelí hrozbě, že dotace vyplacené pro Agrofert jí nebudou proplaceny z fondů Evropské unie a budou sanovány výhradně z českého rozpočtu, tzn. z peněz českých daňových poplatníků. Každý český občan se tak bude skládat na dotace pro Agrofert. To je pro TOP 09 nepřijatelné, tak jsem se rozhodla dát podnět Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze, zda nedošlo nebo nedochází při poskytování dotací Agrofertu ke spáchání trestného činu,“ uvádí Markéta Pekarová Adamová.

„Jsem ráda, že se Vrchní státní zastupitelství v Praze mým podnětem zabývalo a že po jeho přezkoumání rozhodlo, že je vhodné jej postoupit policistům z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Opravdu si myslím, že by měl být prošetřen postup státních úředníků, zda poskytováním dotací Agrofertu nepáchají trestnou činnost ke škodě České republiky a českých občanů,“ dodává předsedkyně TOP 09.

Osobnosti:
Markéta Pekarová Adamová