Polčák: V Evropské unii nám kvůli Andreji Babišovi hrozí ostuda

24. 9. 2014

Vazby a obchodní zájmy českého ministra financí Andreje Babiše se zkoumají dokonce na evropské úrovni. Podle listu European Voice, je Babiš člověkem, který se dostal do nejhoršího konfliktu zájmů v celé české historii od roku 1989. Poslední informace nevládní organizace CEO dokládají problém, na který dlouhodobě upozorňujeme, říká europoslanec Stanislav Polčák.

Jsem vážně znepokojený zprávou organizace Corporate Europe Observatory, která označuje budoucí českou eurokomisařku Věru Jourovou jako problémovou z hlediska střetu zájmů. Je to další důkaz toho, že podnikatelské aktivity dnes ministra a vicepremiéra Babiše poškozují pověst Česka v zahraničí. Na možný problém jsem upozorňoval už minulý týden.

Bylo by dobré znát odpovědi na tyto otázky:

• Zda a kdy se pan Babiš odstřihne od svých podnikatelských aktivit, které nejsou čistě privátního charakteru, ale naopak těží z veřejných prostředků, ať národního či evropského rozpočtu?
  • Jakou částku celkově ročně z veřejných zdrojů (národních či evropského) čerpají jím (spolu)vlastněné firmy?
  • Jak bude zaručena nezávislá auditní kontrola v případě projektů hrazených z evropských fondů (Ministerstvo financí je totiž auditním orgánem)?

Pokud pan ministr Babiš uspokojivě neodpoví na výše položené otázky, hrozí nejen jemu osobně, ale i naší zemí další evropská ostuda.

Minulý týden vydal Výbor pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu návrh stanoviska, které souvisí s jeho dřívější březnovou cestou do ČR. V něm se otázka na střet zájmů u ministra Babiše objevuje hned několikrát. Výslovně se uvádí, že nebylo prokázáno, že by byl úplně odtržen od svých podnikatelských aktivit:

(„No proof was provided by the Czech authorities that the current Minister of Finance has relinquished his business interrest. The Commmission confirmed that his (former) companies do benefit from European structural funds. ... The replies of the Comission suggest that no information for projects with the involvement of the companies of the Czech Minister of Finance is available and no overview about the projects certified to the Comission exists, especially since none of the projects with the involvement of the Czech Minister of Finance had been audited.“).

Zpráva také zmiňuje nesrovnalosti u čerpání dotace na projekt Andreje Babiše Čapí hnízdo, ve kterém opakovaně zasedal poslanecký klub hnutí ANO. Rozpory dosahují částky 136 tisíc EUR.

Stanislav Polčák, europoslanec TOP 09 a Starostové

23. 9. 2014