Polčák: Navrhuji zrušit imunitu zákonodárců

2. 4. 2014

Poslanec Stanislav Polčák předložil spolu s podpisy dalších 17 členů poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové a také podpisem poslance Bohuslava Svobody (ODS) návrh na úplné zrušení trestní imunity poslanců a senátorů.

K předložení takového návrhu se zavázal již před několika týdny, kdy poslanecká sněmovna vydala k trestnímu stíhání poslance Bohuslava Svobodu, v jehož případě většina zástupců dolní komory (ať již při jednání mandátového a imunitního výboru či pléna) vyjadřovala zásadní pochybnosti o přípustnosti trestního stíhání po dobu výkonu jeho mandátu. Poslanec Polčák pak na protest s výsledným rozhodnutím o vydání exprimátora Svobody k trestnímu stíhání rezignoval na funkci místopředsedy mandátového a imunitního výboru.

Zároveň vyzval vládu, aby do měsíce příslušný návrh na úplné zrušení jejich trestní imunity podala do legislativního procesu. To se však nestalo, a tak příslušný návrh připravil a podal Polčák spolu s dalšími 18 kolegy.

Poslanecká sněmovna zjevně není schopna rozhodovat bez politického ohledu o žádostech k vydání trestního stíhání svých členů, a to přestože již imunita byla v minulém volebním období významně zúžena. V takovém případě není žádný důvod na imunitě setrvávat a navrhuji ji zcela z ústavního pořádku vypustit,“ prohlásil Stanislav Polčák.

Jen pokud by člen parlamentu měl být omezen na osobní svobodě zadržením či vzetím do vazby a tím mu bylo znemožněno mandát vykonávat, pak v takovém případě by musela k takovému zásahu vyslovit souhlas příslušná komora parlamentu,“ doplnil Polčák.

Například v případě těsné většiny závisející na jednom či dvou hlasech by totiž podle něj mohlo hrozit zneužití zásahu moci výkonné do moci zákonodárné. Proto chce návrh v těchto specifických případech rozhodování parlamentu ponechat.

Návrh byl inspirován změnou ústavy, kterou schválil v minulosti slovenský parlament. I na Slovensku je trestní stíhání poslance vždy přípustné, souhlasu parlamentu je však třeba v případě návrhu na uvalení vazby.

Martina Týblová, tisková mluvčí TOP 09

2. 4. 2014