Polčák: Imunita ztratila svůj smysl

Poslanecká sněmovna PČR dnes vydala k trestnímu stíhání poslance doc. Bohuslava Svobodu. Stalo se tak poté, kdy všichni v diskusi vystupující členové Mandátového a imunitního výboru (MIV) vyjadřovali své pochybnosti o nezaujatém postupu orgánů činných v trestním řízení a vyslovovali výhrady k postupu těchto orgánů.

5. 2. 2014

Domnívám se, že ještě nestála sněmovna před jednoznačnějším případem, kdy neměla vydat svého člena k trestnímu stíhání. Přinejmenším z toho důvodu, že po změně Ústavy by doc. Svoboda byl dále trestně stíhán po skončení výkonu jeho mandátu, pokud by do té doby toto nesmyslné obvinění již nebylo zrušeno a trestní stíhání zastaveno.

Z výsledku hlasování plyne, že imunita již ztratila zcela smysl. Sněmovna rezignovala na plnění poslání, které jí stanovovala Ústava po schválené změně. Ztratila i smysl činnost Mandátového a imunitního výboru (MIV) v jeho „imunitní“ složce, jeho role pak spočívá pouze v ověřování mandátů a podle zákona o střetu zájmů. S ohledem na uvedené pak je nesmyslné, aby takto „zbytný“ orgán sněmovny měl mimo předsedkyni hned čtyři místopředsedy, kteří za svou funkci pobírají příplatky k platu. Rezignuji proto na funkci místopředsedy tohoto výboru a navrhuji vládní koalici, aby tento výbor měl pouze předsedkyni z řad opozice a jednoho místopředsedu z řad koalice. Ušetří se, o což prý i vládní koalice usiluje.

Zároveň vyzývám vládní koalici, aby bezodkladně předložila sněmovně návrh na zrušení imunity. Neučiní-li tak, učiním tak spolu s kolegy sám.

Stanislav Polčák
poslanec TOP 09 a Starostové
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme