Plíšek: Šikana podnikatelů musí skončit

11. 8. 2017

Finanční správa nerespektuje zákony a přes ujištění premiéra dál šikanuje české podnikatele. Podle nejnověji zveřejněných informací systémem zajišťovacích příkazů likviduje celé firmy i poté, co soudy rozhodly o nezákonnosti jejího jednání. TOP 09 vyzývá ministra financí, aby okamžitě a důrazně zasáhl a vyvodil osobní odpovědnost u těch úředníků, kteří normy nerespektují.

„Ministr Pilný musí neodkladně zasáhnout, pokud jeho podřízení nerespektují zákony a nenesou za to žádnou odpovědnost,“ říká člen ústavně právního výboru sněmovny a místopředseda klubu poslanců TOP 09 Martin Plíšek.

Už v květnu Poslanecká sněmovna podpořila jeho návrh usnesení a vyzvala premiéra, aby finanční správa dodržovala rozsudky Nejvyššího správního soudu a zajišťovací příkazy používala jen v odůvodněných případech.

Podle posledních zjištění, které tento týden zveřejnily Hospodářské noviny, minimálně ve dvou případech úředníci finanční správy dál prodávají majetek firem, u nichž soud rozhodl, že jim byl zabaven nezákonně. V současně době se už dalších 357 firem odvolalo proti zajišťovacím příkazům. Podnikatelé chystají žaloby na stát kvůli odškodnění.

„Věřím, že stále ještě žijeme v právním státě a ani ministr z hnutí ANO nebude protiprávní jednání svých podřízených podporovat a zasáhne. Ve chvíli, kdy stále není uzákoněna odpovědnost úředníků, by měl jednat opravdu rychle, jinak jejich chyby zaplatíme všichni,“ dodal Plíšek.

Jakub Hnát, tiskový mluvčí TOP 09

Praha, 11. 8. 2017