Plíšek: Šikana podnikatelů musí skončit

11. 8. 2017

Finanční správa nerespektuje zákony a přes ujištění premiéra dál šikanuje české podnikatele. Podle nejnověji zveřejněných informací systémem zajišťovacích příkazů likviduje celé firmy i poté, co soudy rozhodly o nezákonnosti jejího jednání. TOP 09 vyzývá ministra financí, aby okamžitě a důrazně zasáhl a vyvodil osobní odpovědnost u těch úředníků, kteří normy nerespektují.

„Ministr Pilný musí neodkladně zasáhnout, pokud jeho podřízení nerespektují zákony a nenesou za to žádnou odpovědnost,“ říká člen ústavně právního výboru sněmovny a místopředseda klubu poslanců TOP 09 Martin Plíšek.

Už v květnu Poslanecká sněmovna podpořila jeho návrh usnesení a vyzvala premiéra, aby finanční správa dodržovala rozsudky Nejvyššího správního soudu a zajišťovací příkazy používala jen v odůvodněných případech.

Podle posledních zjištění, které tento týden zveřejnily Hospodářské noviny, minimálně ve dvou případech úředníci finanční správy dál prodávají majetek firem, u nichž soud rozhodl, že jim byl zabaven nezákonně. V současně době se už dalších 357 firem odvolalo proti zajišťovacím příkazům. Podnikatelé chystají žaloby na stát kvůli odškodnění.

„Věřím, že stále ještě žijeme v právním státě a ani ministr z hnutí ANO nebude protiprávní jednání svých podřízených podporovat a zasáhne. Ve chvíli, kdy stále není uzákoněna odpovědnost úředníků, by měl jednat opravdu rychle, jinak jejich chyby zaplatíme všichni,“ dodal Plíšek.

Jakub Hnát, tiskový mluvčí TOP 09

Praha, 11. 8. 2017

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme