Píšeme dopisy! TOP 09 podpořila lidská práva a svobody

10. 12. 2017

Jiří Pospíšil, Karel Schwarzenberg nebo Markéta Pekarová Adamová se dnes připojili k celosvětové akci Maratonu psaní dopisů. V Den lidských práv ji každoročně pořádá Amnesty International. Dopisy psané i politiky TOP 09 odejdou jako apel do zemí, které nespravedlivě vězní a perzekuují občany. Obrana lidské svobody patří mezi základní hodnoty, které TOP 09 prosazuje.

„Politika přináší kompromisy, ale jsou oblasti, ve kterých TOP 09 nikdy nesleví ze svého přesvědčení. Tím je právě obrana lidských práv, svobody a demokracie. Proto jsme se rádi připojili k největší světové kampani, která se aktivně snaží naplňovat hodnoty, které prosazujeme v naší politice,“ řekl na akci v pražském DOXu předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

„Představte si, že člena vaší rodiny uvězní a mučí jen proto, že kritizoval vládu za korupci a zneužívání veřejných peněz, že projevil svobodně svůj názor. Nechceme, aby za to byli lidé kdekoliv na světě vězněni, a upozorňujeme tím také na to, že to je pouhých 28 let, kdy bylo něco podobného normou i u nás. TOP 09 nechce návrat těchto časů, i když dnes komunisté dostávají znovu silné slovo díky populistickým stranám,“ uvedla první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Bohužel se u nás zvedají hlasy, abychom zanechali obhajoby lidských práv a demokracie ve světě. Že to přináší obtíže do hospodářských záležitostí, že to nemá smysl. Velmi dobře si pamatuji, když jsme před čtyřiceti lety přesvědčovali politiky v Evropě, aby nezapomněli na národy za Železnou oponou. Tenkrát se to dařilo. Dnes jsou různé země v Asii a v Africe, kde žijí velké skupiny lidí v bezpráví a útlaku. Proto je nutné to připomínat a na obraně lidských práv po celém světě zapracovat. Byl to hrdý úkol české zahraniční politiky a doufám, že do budoucna zase bude,“ prohlásil Karel Schwarzenberg, bývalý předseda Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva a čestný předseda TOP 09.

TOP 09 opakovaně upozorňuje na to, jak plíživě ztrácíme svobodu, kterou jsme si v roce 1989 vybojovali. Před rokem vydala Seznam nesvobody, ve kterém jmenuje konkrétní zákony a nařízení omezující lidskou svobodu a svobodu vyjadřování. K Maratonu psaní dopisů se letos připojili z TOP 09 také poslankyně Helena Langšádlová nebo poslanec Dominik Feri.

Jakub Hnát, tiskový mluvčí TOP 09

Praha 10. prosince 2017