Pilíře programu TOP 09 pro zdravotnictví

23. 7. 2009
Na dnešní tiskové konferenci představili zástupci TOP 09 své základní programové cíle ve zdravotnictví.

„Stárnutí populace je realitou a společenskou výzvou, vůči které máme povinnost zajistit vysoce kvalitní péči odpovídající zdravotnímu stavu i pro ty nejstarší a nejchudší. K dosažení tohoto cíle je potřeba výrazně zvýšit efektivitu systému a TOP 09 je připravena k tomuto cíli svoji erudicí i politickou silou přispět. Jsem velmi rád, že nám své znalosti a zkušenosti poskytuje Rudolf Zajac, významný mezinárodní odborník v oblasti zdravotně pojistných systémů a bývalý ministr vlády SR,“ řekl předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Rudolf Zajac a člen přípravného výboru TOP 09 Vladimír Pavelka pak představili základní pilíře programu TOP 09 pro zdravotnictví.

1. Prvním pilířem jsou kroky vedoucí ke zvýšení odpovědnosti všech účastníku zdravotnického systému, tedy pacientů, poskytovatelů zdravotní péče, zdravotních pojišťoven i státu.
  2. Druhým pilířem bude zabezpečení komplexní sociálně-zdravotní ochrany občanů.
  3. Třetí pilíř je potom zlepšení dostupnosti excelentní péče pro všechny občany, zejména pak zkrácení čekacích lhůt na náročné plánované výkony.

Na závěr tiskové konference oznámili zástupci TOP 09 oficiální rozhodnutí přípravného výboru o jedničkách kandidátek ve zbývajících krajích.

Karlovarskou kandidátku povede Roman Šmucler, lékař a podnikatel. V čele jihočeské kandidátky stane poslankyně Vlasta Parkanová, v čele středočeské pak poslanec Miroslav Kalousek. Lídrem královéhradecké kandidátky bude Leoš Heger, lékař, vysokoškolský pedagog a ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové. Jedničkou pardubické kandidátky bude poslanec Pavel Severa.

za přípravný výbor TOP 09

Miroslav Kalousek