Petice: Větší ochrana zvířat z nás dělá civilizovanou zemi

29. 3. 2018

Přísnější tresty za týrání zvířat, efektivnější boj proti těmto činům a lepší právní postavení zvířat žádá petice, kterou dnes společně zveřejnili předseda TOP 09 Jiří Pospíšil, místopředsedkyně neziskové organizace Home4Pets, z.s. Petra Vojtíšková a advokát Robert Plicka. Akce navazuje na návrh novely trestního zákoníku, který TOP 09 představila minulý týden ve sněmovně. K petici se lidé mohou připojit na internetu nebo během sobotní demonstrace na Václavském náměstí v Praze.

„Je neudržitelné, aby v České republice lidé, kteří týrají zvířata, odcházeli od soudu pouze s pokutami nebo s podmínečnými tresty. Pokud chceme být opravdu civilizovanou zemí a odpovědnými občany, pak to musíme změnit. Vztah ke zvířatům je součástí naší odpovědnosti,“ říká předseda TOP 09 a jeden z iniciátorů petice Jiří Pospíšil.

Petice žádá kromě zpřísnění trestů také zavedení nového trestného činu provozování „množírny“ zvířat, detailnější odstupňování skutkových podstat trestného činu týrání zvířat a zanedbání péče o zvíře z nedbalosti, aby bylo možné častěji v odůvodněných případech uložit nepodmíněný trest odnětí svobody i programy na proškolování soudců a státních zástupců v oblasti trestných činů spáchaných na zvířatech. Chce také změnu zákona na ochranu zvířat a veterinárního zákona tak, aby veterinární správa mohla důkladněji kontrolovat místa s chovem zvířat, aby stát definoval práva a povinnosti chovatelů u zájmových chovů nebo víc zapojil daňovou správu, celníky a živnostenské úřady do řešení případů nelegálního obchodu se zvířaty.

„Nemůžeme dál dovolit, aby někteří lidé vydělávali na utrpení zvířat. Je nutné definovat v zákoně pojem množírna, aby každý chovatel věděl, jaké podmínky musí zvířatům zajistit a stát to měl možnost kontrolovat,“ uvedla Petra Vojtíšková, místopředsedkyně neziskové organizace Home4Pets, z.s. a předsedkyně expertní komise TOP 09 na ochranu zvířat.

„Musím bohužel konstatovat, že dosavadní praxe ukazuje, že potrestat pachatele nepodmíněným trestem za týrání zvířat je téměř nemožné. Proto se domnívám, že je jednoznačně třeba tresty zpřísnit, posílit kompetence orgánů a úřadů v oblasti ochrany zvířat a taktéž vytvořit metodiku pro jejich správné postupy,“ doplnil advokát Robert Plicka.

K petici se lidé mohou připojit už nyní na tomto odkaze nebo na petičních místech: Werichova vila (U Sovových mlýnů 501/7, Praha 1), Museum Kampa (U Sovových mlýnů 503/2, Praha 1), Celostátní kancelář TOP 09 (Újezd 450/40, Praha 1).

Miroslav Hlaváč, zástupce tiskového mluvčího TOP 09

Praha 29. března 2018