Pekarová Adamová v Sejmu: Klíčem k vítězství Ukrajiny je česko-polská solidarita

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová uskutečnila oficiální návštěvu Polska. V Osvětimi nejprve uctila památku obětí židovského holocaustu. Ve Varšavě pak jednala s předsedkyní Sejmu Elzbietou Witek i s předsedou Senátu Tomaszem Grodskim. Delegace se setkala také se zástupci demokratického Běloruska a zavítala i do varšavského dopravního podniku.

9. 11. 2022

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová uskutečnila v čele sněmovní delegace od 7. do 9. listopadu oficiální cestu do sousedního Polska. Spolu s předsedkyní Evropského parlamentu Robertou Metsolou a řadou dalších zahraničních hostů se nejdříve zúčastnila pietního shromáždění v areálu někdejšího komplexu nacistických vyhlazovacích táborů v Osvětimi. Shromáždění se konalo u příležitosti výročí protižidovského pogromu známého jako Křišťálová noc. „Vzpomínka na holocaust se stala součástí naší kolektivní identity. A jména těch, kteří byli zavražděni v Osvětimi i na jiných místech, nebudou zapomenuta. V dnešním světě však nenávist, nesnášenlivost a netolerance narůstají a my musíme zvýšit naše úsilí, abychom je zastavili," pronesla ve svém projevu předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Z Osvětimi se sněmovní delegace přesunula do Varšavy, kde následovalo pracovní jednání s předsedkyní polského Sejmu Elzbietou Witek. „Naším společným strategickým cílem je vítězství Ukrajiny. Klíčem k němu je česko-polská solidarita s ukrajinskými uprchlíky a koordinovaný postup vůči ruskému agresorovi. S paní předsedkyní Witek se také shodujeme, že aktivní parlamentní diplomacie v tom všem dnes hraje důležitou roli. Na závěr našeho setkání jsem paní předsedkyni pozvala na návštěvu do Prahy," uvedla předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Markéta Pekarová Adamová.

V polském parlamentu se uskutečnilo jednání i s maršálkem Senátu Tomaszem Grodskim. „Zásadním tématem naší schůzky byla společná snaha o úplnou surovinovou nezávislost na Rusku a energetickou bezpečnost střední Evropy. K obojímu by velmi výrazně přispěla stavba plynovodu Stork II, o jehož financování z evropských zdrojů teď společně s polskými kolegy intenzivně usilujeme," dodala předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Součástí pracovního programu bylo také setkání s českou diasporou, běloruskými opozičními představiteli či exkurze do Varšavského dopravního podniku, kde nově používají vagony metra od Škoda Transportation. „Dodávku vlakových souprav pro varšavské metro vnímám jako jeden z nejviditelnějších exportních úspěchů české firmy na polském trhu v posledních letech. Jsem ráda, že výrobky české firmy budou sloužit obyvatelům polské metropole v jejich každodenním životě. Zároveň je to důkaz dynamicky se rozvíjejících obchodně-ekonomických vztahů mezi našimi zeměmi," uzavřela předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

Jan Kocourek, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme