Pekarová Adamová: Rusko se na Ukrajině dopouští terorismu

15. 6. 2022

V úvodním slově před on-line vystoupením ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského před poslanci a senátory takto ruské válečné běsnění komentovala předsedkyně Sněmovny. Zelenského označila za hrdinu.

Konflikt mezi Ukrajinou a Ruskem je podle Pekarové Adamové bojem mezi svobodou a zvůlí, mezi civilizací a barbarstvím a mezi pravdou a lží. Nejedná se podle ní o běžnou válku.

„Denně slyšíme, čeho se tam agresoři dopouštějí - zabíjení civilistů a vraždění dětí, ničení nemocnic, škol a další infrastruktury. Záměrného ničení zásob obilí, které hrozí vyvolat hlad v řadě zemí. Vyhánění a násilných přesunů obyvatel. To není nic jiného než projev terorismu,“ řekla Pekarová Adamová. Soudí, že Zelenskyj patří k vůdcům, kteří „svým příkladem vedou národy k vítězství i navzdory pochybovačům.”

Předsedkyně Sněmovny také připomněla, že Sněmovna už v první den ruské vojenské invaze na Ukrajinu 24. února tento podle ní barbarský akt odsoudila. Dolní komora tehdy také podpořila územní celistvost a svrchovanost Ukrajiny v mezinárodně uznaných hranicích a vyzvala Rusko, aby vojenskou akci ihned zastavilo a stáhlo své jednotky z ukrajinského území.

Celý projev předsedkyně Sněmovny Markéty Pekarové Adamové:

Je to více než sto dní, co jsme se zde na půdě českého parlamentu sešli, v první den brutální agrese proti Ukrajině, kterou Ruská federace vede, abychom jednomyslně přijali usnesení, které tento barbarský akt jednoznačně odsoudilo. Všichni jsme tehdy chápali, že naplno propukl boj, který dlouho bobtnal mezi svobodou a zvůlí, mezi civilizací a barbarstvím, mezi pravdou a lží. To, co se nyní děje na Ukrajině skutečně není běžná válka. Denně slyšíme, čeho se tam agresoři dopouštějí. Od zabíjení civilistů a vraždění dětí, ničení nemocnic, škol a další infrastruktury. Záměrné ničení zásob obilí, ohrožuje řadu zemí hladomorem. Vyhánění a násilné přesuny obyvatel. To není nic jiného než projevy terorismu! A já si dovolím, dle mého názoru, tyto akty nazvat pravými jmény. To, čeho se Rusko na Ukrajině dopouští považuji za státní terorismus. Každá doba má své válečné zločince, ale také své hrdiny, kteří svým příkladem vedou národy k vítězství. A to i navzdory různým pochybovačům. Myslím, že Vy, pane prezidente Zelenský, jste se takovým vůdcem stal. Za to Vám upřímně děkuji a jsem ráda, že Vás mohu dnes přivítat jménem svým i jménem svých kolegyň a kolegů zde v Poslanecké sněmovně aspoň takto na dálku.

Jan Kocourek, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme