Pecková: Rada Evropy by měla zvážit vyloučení Ruska

30. 7. 2014

Poslankyně Gabriela Pecková se na základě posledních událostí na Ukrajině pokusí získat podporu pro to, aby se parlamentní shromáždění Rady Evropy znovu zabývalo vyloučením Ruska z Rady Evropy. V tomto kroku ji podporuje také Poslanecký klub TOP 09 a Starostové.

„Jsem přesvědčená, že vzhledem k eskalaci problémů na Ukrajině by měla Rada Evropy zvážit vyloučení Ruska,“ uvedla členka organizace a poslankyně za TOP 09 Gabriela Pecková. Letos na jaře, krátce po ruské anexi Krymu, poslankyně Pecková spolu se současným europoslancem Stanislavem Polčákem iniciovala a aktivně podpořila pozastavení hlasovacích práv Ruska v Radě Evropy.

Tehdy Rada Evropy přistoupila pouze k pozastavení hlasovacích práv proto, aby byl s Ruskem zachován dialog. Ten ale k ničemu nevedl. Myslíme si proto, že by měla Rada Evropy znovu zvážit tvrdší postoj vůči Ruské federaci,“ vysvětlila Pecková.

Komise, která byla v dubnu v rámci Rady Evropy ustavena, měla svou zprávu o vývoji konfliktu na Ukrajině předložit v lednu 2015 – to je ale vzhledem k vyostřující se situaci v zemi podle Peckové pozdě.

Podle ní by Rusko nemělo být členem organizace, která má podporovat spolupráci a mírové soužití mezi evropskými zeměmi a hájit lidská práva.

Případné vyloučení Ruské federace z Rady Evropy jednoznačně podporuje také poslanecký klub TOP 09 a Starostové. „TOP 09 již od počátku ukrajinské krize zastávala stanovisko uvalení tvrdších sankcí proti Ruské federaci po té, co Rusko porušilo územní integritu Ukrajiny a anektovalo území Krymu,“ říká místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Martina Týblová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: