Pecková: Český Krumlov bez UNESCO? Řešme problém, dokud je čas

Komentář poslankyně Gabriely Peckové

29. 3. 2012

Jednomu z nejkrásnějších českých měst hrozí, že přijde o statut světové památky. Diskusi nad dlouho neřešeným problémem, jakým je budoucnost otáčivého hlediště v zámecké zahradě, by mohl otevřít seminář, na kterém se potkají odborníci s politiky.  Chceme pomoci, ne dělat politiku, říkají politici TOP 09, kteří veřejnou debatu iniciovali.

Seminář s názvem Český Krumlov – zámecká zahrada a otáčivé hlediště v Poslanecké sněmovně iniciovali poslankyně Gabriela Pecková a Zdeněk Bezecný (oba TOP 09). „Divadelní hlediště v českokrumlovské zámecké zahradě je již řadu let předmětem vášnivých debat a svárů mezi památkáři a divadelníky. Problém se, bohužel, během let posunul z roviny kulturně- památkové i do politické. Rádi bychom předešli situaci, kdy se problém divadelní točny stane politikem v nadcházejících volbách do krajských zastupitelstev,“ říká Gabriela Pecková (TOP 09).

Umístění a charakter divadelní konstrukce navíc v současnosti ohrožuje pozici Českého Krumlova v seznamu UNESCO. „Pokud nebudeme urychleně konat, můžeme se v extrémním případě během několika let dočkat vyškrtnutí této památky ze seznamu UNESCO,“ dodala poslankyně Pecková. Podle ní by taková situace, kromě ztráty mezinárodní prestiže, znamenala i výrazný úbytek turistického ruchu. Právě ten je v současnosti hlavním ekonomickým motorem regionu. Zachování Českého Krumlova v seznamu UNESCO je také podle vyjádření ministerstva kultury naprostou prioritou.

Odborníci a veřejnost budou přednášet a diskutovat na společném semináři pořádaném v Poslanecké sněmovně 3. dubna. Na semináři vystoupí zástupci ministerstva kultury, Národního památkového úřadu a také zástupce správy zámku Český Krumlov. Záštitu převzal šéf poslaneckého klubu TOPSTAR Petr Gazdík, který je členem komise UNESCO ČR.

Gabriela Pecková
poslankyně

V Praze 29. 3. 2012

Štítky
Osobnosti: Gabriela Pecková
Témata: Kultura
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme