Pavera: Česká republika nesmí být centrem nelegálního byznysu se zvířaty

29. 1. 2020

Senátoři se budou zabývat novelou trestního zákoníku, kterou předložila TOP 09 a podepsalo ji 77 poslanců napříč politickými stranami. Cílem návrhu je zpřísnit tresty pro nejotřesnější formy týrání zvířat a zavedení možnosti postihovat provozovatele takzvaných množíren.

„Při projednávání v Poslanecké sněmovně bohužel z novely vypadlo zpřísnění trestů pro pachatele násilí na zvířatech, což jde proti našemu původnímu záměru. S kolegy senátory jsme proto připravili pozměňovací návrh, který vrací její původní smysl,“ komentuje novelu trestního zákona senátor a místopředseda TOP 09 Herbert Pavera.

Do novely zákona by se tak mělo vrátit jak zpřísnění trestů za nejbrutálnější formy týrání, tak i samotný chov zvířat v nevhodných podmínkách, k němuž dochází například v množírnách psů. Senátní ústavně-právní výbor k tomuto návrhu sice stanovisko nepřijal, zdravotní výbor změnu v minulém týdnu přímo podpořil.

„Pokusíme se přesvědčit většinu senátorek a senátorů, že už dál nejde tento problém přehlížet. Česká republika se nesmí stát centrem tohoto šíleného byznysu se zvířaty,“ uzavírá Herbert Pavera.

Senát se bude také zabývat návrhem prezidenta republiky na jmenování nového ústavního soudce Pavla Šámala, který je v současnosti předsedou Nejvyššího soudu.

„Za několik dní uplyne rok od chvíle, kdy jsem veřejně vyzval ostatní kolegy senátory, aby neschválili do funkce ústavního soudce profesora Gerlocha, kterého nám navrhl prezident Zeman. Po roce mohu s klidným svědomím říct, že to stálo za to. Nejen že prezident svého kandidáta Senátem neprotlačil, ale nakonec navrhl i kandidáta mnohem lepšího. Na současné schůzi totiž budeme projednávat návrh prezidenta na jmenování ústavním soudcem Pavla Šámala, kterého považuji za mnohem kvalitnějšího kandidáta, než jakým byl profesor Gerloch,“ říká senátor a první místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: