Paukrtová: Imunita nesmí být novodobým privilegiem

Senátorka Soňa Paukrtová dnes spolu s dalšími senátory podala návrh na omezení trestní imunity pouze na dobu trvání mandátu. „Imunita trvající déle než mandát je nemorální. Má být nástrojem zajištění funkčnosti Parlamentu, nikoli novodobým stavovským privilegiem,“ vysvětluje motivaci předsedkyně senátního klubu TOP 09 a Starostové.

17. 5. 2012

Podle Paukrtové jsou dva důvody k znovupředložení návrhu, který Senát na své poslední schůzi překvapivě neschválil. Ten první, že doživotní imunita s funkčností Parlamentu nijak nesouvisí a druhý, že před nedávnem došlo k omezení imunity u prezidenta republiky. „Stav, kdy by hlava státu měla imunitu útlejší než členové Parlamentu, je jak v rozporu s našimi tradicemi, tak se zahraniční praxí. Je-li ochrana prezidenta republiky omezena na dobu výkonu jeho funkce, mělo by to platit rovněž pro členy Parlamentu a soudce ústavního soudu,“ poznamenává Soňa Paukrtová.

O pojetí a rozsahu imunity zákonodárců se v České republice vedou debaty politické i odborné již od roku 1920. Po roce 1990 pak došlo k řadě bohužel neúspěšných pokusů imunitu omezit,“ uvádí Paukrtová a dodává: „Navzdory tomu, že v praxi nejsou s vydáváním poslanců či senátorů k trestnímu stíhání výrazné problémy, je časový účinek trestní imunity vnímán jako snad největší symbolické dělítko mezi politiky a ostatní veřejností.

Další témata související s mandátem

Senátorka Paukrtová považuje za klíčové pro fungování Parlamentu zachování indemnity: „Poslanci ani senátoři nemohou být vůbec postiženi za hlasování v příslušné komoře či jejích orgánech. Zde podléhají pouze disciplinární pravomoci dané komory.“ Otázkou podle předsedkyně senátního klubu však je, zda se nezabývat i dalšími tématy souvisejícími  s mandátem. „Mám na mysli například zánik mandátu v důsledku pravomocného odsouzení za úmyslný trestný čin, případně pravomocného odsouzení k nepodmíněnému trestu odnětí svobody,“ říká.

Alžběta Plívová
tisková mluvčí TOP 09

V Praze 17. 5. 2012

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme