× Pohněme s tím. Společně!

Osm priorit TOP 09, které musí vláda urgentně řešit

9. 9. 2020

1) Nenechme na holičkách hygienické stanice

Hygienické stanice jsou naprosto klíčové a nestíhají. Situace bude stále horší. Klíčová je tedy maximální personální a technická podpora hygienických stanic. Bez nich nemůže fungovat trasování a prevence. Blíží se okamžik, kdy nebude možné trasovat a chytrá karanténa v tomto směru totálně selhala.

Jaké je řešení? Maximální posílení hygienických stanic a příprava variant trasování. Daleko více využívat digitální cesty například dr. Sejf (služba k přesnému sdílení zdravotnických dat) a přímo informovat pacienty z laboratoří, a ne z hygieny. Musíme také více zapojit do trasování pozitivně testované.

Pokud má být karanténa „chytrá“ musí:

-        Rychle získat výsledek testování

-        Pozitivní i negativní výsledek rychle doručit testovanému elektronickou cestou (SMS, e-mail)

-        Zapojit testované do trasování – maximálně elektronicky

-        Hygienám připadne koordinační role

2) Pacienti i lékaři musí mít jasné instrukce. Rychlé testy do několika minut

Není jasný postup pro děti a ani dospělé, kteří přijdou k obvodnímu lékaři/pediatrovi a budou mít kašel a teplotu. Není jasné, které z nich testovat a které ne. Příprava na vlnu nachlazení a chřipek vázne.

Je nutné vydat jasný pokyn, koho testovat a koho ne, zdůvodnit toto veřejnosti a paralelně s tím připravit další rychlejší a dostupnější metody testování než PCR. Nutná je také dostupnost screeningových testů s výsledkem do několika minut. Například v zahraničí se již používají.

3) Cenově dostupná kvalitní rouška musí být prioritou vlády

Musí být zveřejněn přehled výrobců roušek v České republice a zároveň vláda musí výrobce roušek s nanovrstvou a výrobce antivirových roušek aktivně podporovat.

4) Ochraňme rizikové skupiny

Musíme systematicky chránit rizikové skupiny, například dlouhodobě nemocné. Stát jim musí být schopen zajistit roušky, testovat je a jako prvním jim nabídnout vakcínu.

5) Stát musí udělat maximum pro proočkování populace

Musíme připravit strategii očkování na leden. Už v červenci jsme upozorňovali na půdě Poslanecké sněmovny, jak bude probíhat očkování. Očkování je nutné maximálně podpořit, ale musí být nepovinné. Nicméně stát musí udělat maximum proto, aby bylo proočkováno co nejvíce osob. Zároveň je nutné se podívat na zákon o odškodnění za očkování, zda ho lze v této situaci použít. Každý očkovaný by následně měl mít výhody např. pro cestování nebo při karanténě.

Zároveň zde zcela chybí informace, jak je daleko vývoj české vakcíny. Netušíme, kdo, kde, s kým a jestli je vývoj vakcíny organizovaný. To je potřeba změnit.

6) Karanténa nesmí limitovat celou společnost

Musíme hledat způsoby, jak zkrátit karanténu, umožňuje-li to daná situace. To lze u bezpříznakových pacientů například s větším využitím respirátorů bez ventilu. V mnoha případech je desetidenní karanténa zbytečná.

7) Když testování, tak pro všechny

Je nutné zvýšit dostupnost testování i za cenu zavádění méně přesných testů. Testování by mělo být zdarma tak, abychom zachytili maximální možný počet pozitivních případů. V případě, že bude placený test pozitivní, musí být zpětně uhrazen ze zdravotního pojištění.

8) Bez dat a peněz stojí výzkum COVIDu ve slepé uličce

Naprosto chybí veřejně dostupná zdrojová data, která by měla k ruce odborná veřejnost. S tím souvisí minimální podpora výzkumu. Na výzkum COVIDu nešly prostřednictvím Agentury pro zdravotnický výzkum v podstatě žádné peníze. Zcela zde chybí prostředky na výzkum chování viru v České republice (studie v rámci ochrany zdraví). Stát musí výzkum maximálně podporovat.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Témata: