× Pojďte do toho s námi.

ODS, KDU-ČSL a TOP 09 chtějí ve sněmovně prosadit odškodňovací zákon a korespondenční volbu ze zahraničí. Jednat chtějí také o očkování

13. 1. 2021

Občanští demokraté, lidovci a TOP 09 podají během zítřka podpisy nutné ke svolání mimořádné schůze Sněmovny. Poslanci by se na ní měli zabývat korespondenční volbou ze zahraničí a odškodňovacím zákonem. V rámci řádného jednaní dolní komory chtějí koaliční strany probrat připravenost státu na očkování.

„Máme pro vás 3 zprávy, dohodli jsme dnes 3 iniciativy. Všechny se týkají aktuální situace.  Jedna vyhlášených voleb, 2 se týkají pandemie covid-19. Spolu s KDU-ČSL a TOP 09 svoláváme mimořádnou schůzi Sněmovny, která se bude zabývat dvěma klíčovými body. Prvním z nich je korespondenční volba ze zahraničí, protože i občané ČR žijící v zahraničí by měli mít právo projevit svůj názor ve volbách. Druhým bodem je navýsost aktuální odškodňovací zákon. Stovky tisíc podnikatelů nemohou žít stále v nejistotě a čekat na další a další tiskovky vlády na to, zda se nad nimi ministři slitují. Kompenzace musí být předvídatelné a hlavně dostatečné. Dalším aktuálním a stěžejním tématem je očkování. Z dostupných informací se zdá, že vláda v porovnání s dalšími zeměmi EU opět selhává, proto se chceme vlády na řádné sněmovní schůzi ptát na aktuální připravenost státu na tuto důležitou logistickou operaci,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„Češi v zahraničí čekají dlouhé roky na to, kdy bude konečně zavedena korespondenční volba. Je nejvyšší čas jim to umožnit, jelikož jim není dění v Česku lhostejné. Stále se kvůli své občanské povinnosti musí trmácet stovky a někdy i tisíce kilometrů na nejbližší české velvyslanectví. Rychlé zavedení korespondenční volby už pro následující volby není nerealistické. Když bylo v létě zapotřebí upravit volební zákon kvůli epidemii, byla ta otázka několika týdnů,“ vysvětluje předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Usilujeme o návrat naší společnosti do ekonomického a společenského normálu. Cílem je udržet konkurenceschopnost české ekonomiky bez toho, aby bylo ohroženo fungování zdravotnického systému, a především životy lidí! Očkování, a hlavně jeho dobrá organizace, je cesta k tomuto cíli. Vláda tento plán ale nemá!

Už měsíce hovoříme o tom, že vakcinace je cesta k rozvolnění opatření a přechodu k běžnému fungování společnosti. Teď u nás vakcíny máme, ale ukazuje se, že nejsme schopni je rychle a efektivně rozdistribuovat, ač bylo na přípravu času dost! Vláda prostě nemá dobrý funkční plán! Drží nás doma a znemožňuje nám podnikat a svobodně fungovat.

Proto nezbytně potřebujeme znát odpovědi na otázky typu:

Za jak dlouho od schválení Evropské agentury pro léčivé přípravky je vláda schopna dostat do Česka dostatečné množství vakcíny a zahájit očkování? Za jak dlouho jsme schopni v proočkovanosti populace dosáhnout stejných výsledků jako například Velká Británie? Jak vyřešíme takové zásadní jednotlivosti jako je mobilita seniorů v souvislosti s očkováním?

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Osobnosti: