Odložili jsme účinnost stavebního zákona

13. 5. 2022

Poslanci na svém jednaní v pátek 13. května přijali usnesení k odkladu účinnosti nového stavebního zákona. Touto připravovanou novelou dojde k zamezení zdlouhavého jednání mezi institucemi a pro občany se tak stavební úřady stanou dostupnější. 

„Chceme, aby se konečně stavělo rychle, snadno, bez ubíjející byrokracie a s ohledem na dodržování ochrany veřejných zájmů. To původní zákon ANO rozhodně nezaručoval, naopak. Proto ho opravujeme. Zabraňujeme kolapsu stavebního řízení v České republice a vyhazování miliard ze státního rozpočtu. Cílem je funkční stavební zákon s důrazem i na digitalizaci stavebního řízení,“ říká místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš.

„Podařilo se nám zachránit drtivou většinu stavebních úřadů před zrušením, a navíc jsme změnou zákona zabránili vzniku centrálního megaúřadu a dalších nesmyslných krajských stavebních úřadů. Takový megaúřad by rozhodoval bez znalosti místních poměrů a potřeb obyvatel a další výstavbu by lidem jenom komplikoval. Naopak vznikne nový speciální stavební úřad, který bude rozhodovat o tzv. vyhrazených stavbách. To jsou například dálnice, vysokorychlostní železnice nebo dostavba jaderné elektrárny. Výstavba těchto velkých a důležitých infrastrukturních staveb se tím výrazně urychlí,“ doplnil předseda poslaneckého klubu TOP 09 Jan Jakob.

„Pátek 13. je letos dobrým dnem pro výstavbu v České republice. Dnešní odklad účinnosti nového stavebního zákona totiž reálně zamezí vzniku zbytečného Nejvyššího stavebního úřadu se 13 000 úředníky a hrozbě zablokování výstavby v Česku až na dva roky. Nyní nás čeká další neméně důležitý úkol. Připravit věcnou novelu stavebního zákona, jež bude vycházet z důležitých principů - úřady blízko občanům díky kritériím dostupnosti, dodržování lhůt, zamezení ping-pongu mezi institucemi a digitalizaci. Ta ve výsledku pomůže jak k urychlení procesů, zastupitelnosti, tak i ke kontrole samotného stavebního řízení,“ říká poslanec ODS Jiří Havránek.

„Stavební zákon je velmi důležité téma. Jako vláda jsme deklarovali, že chceme rychlé, jednoduché, digitální a občanovi blízké stavební řízení. To by ale nefungovalo v modelu, ve kterém ho připravila minulá vláda, proto připravujeme věcnou novelu tohoto zákona. Naopak by pro stavebníky i obce hrozil kolaps stavebního řízení. V tuto chvíli chceme zachovat spojený model veřejné správy, protože nám přijde funkční. Musíme zrychlit stavební řízení a cestou k tomu je mimo jiné digitalizace. Věřím, že se vše v průběhu tohoto roku podaří dotáhnout do konce, abychom přinesli občanům to, co jsme slíbili, tedy rychlé a občanovi blízké stavební řízení,“ vyjádřil se Marek Výborný, předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL.

„Jasně jsme před volbami avizovali, že nesouhlasíme se stavebním zákonem, jak ho navrhla minulá vláda. Byli jsme proti tomu, aby se rušil velký počet stavebních úřadů a centralizovalo se stavební řízení. To, že se nám konečně podařilo schválit odklad účinnosti tohoto zákona, je důležitý krok k nápravě. Můžeme napravit chyby napáchané paní exministryní Dostálovou. Můžeme připravit zákon, který skutečně zjednoduší stavební řízení a zároveň zachová jeho dostupnost v regionech," uvádí 1. místopředsedkyně Sněmovny za hnutí STAN Věra Kovářová.

Jan Kocourek, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme