Občané v karanténě nesmí přijít o volební právo, stát musí zajistit bezpečný způsob hlasování

20. 7. 2020

Poslanci TOP 09 nesouhlasí s tím, aby kvůli pandemii přišli o volební právo občané v karanténě. Vyzvali proto dnes dopisem ministry vnitra a zdravotnictví, aby přišli s řešením, které umožní hlasovat i lidem v karanténě. Jedním z možných řešení je využití speciálních týmů s mobilními hlasovacími urnami.

„Již dlouho říkáme, že současná koronavirová krize může ohrozit volební právo řady lidí, kteří budou v době voleb v karanténě. Tento problém se snažíme řešit, proto jsme již začátkem června navrhovali předřazení a rychlé projednání zákona o korespondenční volbě, který by umožnil hlasovat na dálku. Tento zákon však vládní poslanci odmítli projednat, proto by nyní měl stát zajistit bezpečný způsob hlasování pro všechny, kdo nebudou moci přijít do volební místnosti,“ říká předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. 

Poslanci v dopise uvádějí, že za klíčovou pokládají úlohu hlavního hygienika, jenž by měl ve spolupráci s ministerstvem vnitra připravit metodický pokyn pro umožnění výkonu volebního práva i občanům v karanténě. Za jednu z cest považují využití speciálních mobilních hlasovacích uren za dodržení přísných hygienických podmínek. Takové hlasování by mohly realizovat speciální týmy využívající ochranné pomůcky a dezinfekci, zajišťující vysoký standard ochrany.

„Jen tak říct, že lidé v karanténě nebudou moci na podzim hlasovat, je výraz vládní lhostejnosti. Když už vláda odmítla korespondenční hlasování, budeme chtít alespoň, aby lidem v karanténě bylo umožněno hlasovat za speciálních podmínek. Tahle situace je řešitelná, jedno řešení sami navrhujeme. Rádi však podpoříme i jiná vhodná řešení, která nezkrátí občany o jejich ústavní právo,“ uvádí poslanec TOP 09 Dominik Feri.

Celé znění dopisu naleznete v příloze.

Miroslav Hlaváč, zástupce tiskového mluvčího TOP 09

Přílohy
PDF Dopis ministrům vnitra a zdravotnictví.pdf (80.1 kB)
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme