Nováková: Rizikové chování dětí mohou řešit i obce

26. 11. 2015

Čeští školáci jsou na evropské špičce v požívání alkoholu, cigaret a marihuany. Řešit tento problém musí společně rodina, škola a také vedení obce. Poslankyně TOP 09 Nina Nováková o tom píše v nové knize, která právě dnes vychází. Dlouholetá komunální politička a nyní poslankyně sama připravuje změny v zákonech, které by daly školám větší možnosti v prevenci.

Situace, kdy naši školáci vedou tento neslavný evropský žebříček, je alarmující. Vedení obcí může pomoci, a proto by mělo tento problém řešit. Starostové se nesmí bát smysluplně a důsledně dbát na dodržování pravidel, která si dala obec do vyhlášek,“ řekla poslankyně Nina Nováková (TOP 09) na křtu publikace Zdravotně rizikové chování mládeže v Česku, kterou vydává Univerzita Karlova, a v níž je autorkou jedné ze statí.

Nina Nováková popisuje ze své zkušenosti místostarostky města Brandýs nad Labem roli vedení obce v prevenci užívání dostupných drog u dětí ze základních škol. Role samotných dětí a mládeže je v prevenci nezastupitelná. Právě z debaty vím, že samy cítí zodpovědnost, ale je důležité, když dospělí dají jasně najevo postoj k věcem, které ohrožují celou komunitu,“ míní poslankyně, která proto připravuje změny v zákonech tak, aby se posílila role žákovských samospráv ve školských radách.

V zákonech se znovu pokusíme zlepšit práci školských rad. V nich se totiž jako rovnocenní partneři setkávají žáci, učitelé, rodiče a zřizovatel, tedy obecNa školách by měly vedle odborných učitelů pracovat také kvalifikované týmy s výchovnými poradci, speciálními pedagogy, psychology nebo metodiky prevence, výchovnými poradci či koordinátory žákovských samospráv a občanského vzdělávání,“uvedla poslankyně Nina Nováková, která změny připravila ve spolupráci s řediteli škol a žáky. 

Poslankyně Nina Nováková se problematikou dětí a rodiny dlouhodobě zabývá. Je mimo jiné spoluautorkou změny jednacího řádu Sněmovny, podle které by napříště měl být u každého zákona zhodnocen také jeho vlivy na rodinu a rodičovství. 

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 26. 11. 2015

Štítky
Osobnosti: Nina Nováková
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme