Nesouhlasíme se zrušením víz pro Turecko

3. 5. 2016

TOP 09 nesouhlasí s plánem Evropské komise, která se rozhodla podpořit podmínečný souhlas Evropské unie s bezvízovým stykem s Tureckem. Za současné situace s tím nemůžeme souhlasit,  uvedli první místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek a čestný předseda TOP 09 exministr zahraničí ČR Karel Schwarzenberg.

Jedním z hlavních problémů posledních let EU je nedostatečné dodržování pravidel, na kterých se členské státy samy předtím shodly. Navrhovaný ‚podmíněný‘ souhlas Evropské unie s bezvízovým stykem s Tureckem, ačkoli Ankara nesplňuje potřebné podmínky jako svobodu slova či spravedlivé soudnictví, je pokračováním tohoto stavu. Nesouhlasíme za současné situace s tímto návrhem,“ řekl 1. místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Také čestný předseda TOP 09 a exministr zahraničí Karel Schwarzenberg souhlas s bezvízovým stykem v současnosti nepodporuje. „Turecko je zajisté významná země, se kterou máme udržovat dobré vztahy, neboť s EU sousedí. Na druhé straně musím s politováním říct, že vývoj v Turecku není dobrý. Problematický je vztah s  kurdskou menšinou, angažmá v sousední Sýrii, ale především jsou to potíže v Turecku samotném. Tamní vláda zkonfiskovala noviny a ostatní média, zavedla cenzuru. Je to sice důležitá země, ale s mnoha problémy. Především válka s Kurdy a pozvolná změna Turecka v diktaturu mohou způsobit další velký proud uprchlíků z Turecka do EU. Byl bych proti tomu, abychom zrušili vízovou povinnost předtím, než budou tyto problémy vyřešeny a válka s Kurdy ustane,“ uvedl Karel Schwarzenberg.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Štítky
Osobnosti: Karel Schwarzenberg
Témata: EU, Zahraničí
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme