Nejvyšší státní zástupce musí být nezávislý na politice

23. 1. 2018

Základním předpokladem pro to, abychom žili v právním státě, je nezávislá justice. TOP 09 reaguje na tvrzení premiéra z hnutí ANO, že je možné si v České republice objednat trestní stíhání. Proto dnes navrhla novelu zákona o státním zastupitelství, která mění způsob odvolávání vedoucích státních zástupců na méně závislý na politice. Dnes může nejvyššího státního zástupce odvolat z funkce kdykoliv a bez důvodu vláda na návrh ministra spravedlnosti.

„Je zásadní změnit právní úpravu, podle které je setrvání ve funkci v případě nejvyššího státního zástupce přímo závislé na rozhodnutí politiků. Fakt, že ho mohou odvolat bezdůvodně ze dne na den, může přímo či nepřímo ovlivňovat jeho chování a práci. Tomu chceme navrhovanou změnou zabránit,“ říká předseda TOP 09 a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Novelou zákona TOP 09 mění způsob odvolání vedoucích státních zástupců, zejména nejvyššího státního zástupce. Navrhuje, aby bylo možné vedoucí státní zástupce odvolat jen rozhodnutím nezávislého kárného senátu v kárném řízení. Tedy pouze v případě, že se vedoucí státní zástupci dopustili kárného provinění. „Větší nezávislost státních zástupců na politické moci je klíčová. My ale zároveň dáváme státním zástupcům také povinnosti a větší odpovědnost. A navrhujeme jasně vymezit kárná provinění státních zástupců,“ dodal předseda TOP 09 a europoslanec Jiří Pospíšil.

Zmíněná novela, kterou předloží poslanec a člen ústavně právního výboru sněmovny Dominik Feri (TOP 09), stanovuje také funkční období vedoucích státních zástupců. „Navrhujeme, aby vedoucí státní zástupci měli jasně vymezené funkční období. V případě nejvyššího státního zástupce deset let, u vrchních, krajských a okresních státních zástupců sedm let. Kopírujeme tak současný stav, který platí pro předsedy soudů,“ říká poslanec Dominik Feri.

Posílení nezávislosti státních zástupců je nezbytné i kvůli plánům ministra spravedlnosti, který oznámil záměr „přesoutěžit“ všechny vedoucí státní zástupce. „Ministr Pelikán se chystá předložit návrh nového zákona o státním zastupitelství, jehož cílem může být zbavení se nepohodlných státních zástupců. Takový návrh zákona považuji za nepřijatelný. My dnes navrhujeme novelu, kterou chceme naopak umožnit státním zástupcům vykonávat jejich práci bez nežádoucího politického tlaku. Věřím, že návrh TOP 09 získá podporu poslanců napříč politickými stranami, protože nezávislost české justice je v zájmu nás všech bez ohledu na politickou příslušnost,“ dodal předseda TOP 09 Jiří Pospíšil.

Jakub Hnát, tiskový mluvčí TOP 09

Praha 23. ledna 2018