Nejvíce žen kandiduje ve Středočeském kraji

V komunálních volbách máme vysoký počet žen na kandidátkách.

6. 10. 2014

Ve Středočeském kraji kandiduje za TOP 09 nejvíce žen v porovnání s jinými kraji. Z celkového počtu 1525 kandidátů je 526 žen. Nepotřebujeme povinné kvóty, ženy samy mají zájem být na našich kandidátkách.

Nejvíce žen za nás kandiduje ve Středočeském kraji. Ve 23 obcích vedou kandidátku a v 15 z nich se dokonce uchází o mandát více žen, než mužů. „TOP 09 je otevřená strana, ve které mají ženy svůj prostor. Vedou ji dva dokonalí džentlmeni, kteří ženy podporují a chovají se k nim velice pěkně,“ říká místopředsedkyně TOP 09 a předsedkyně Krajského výboru Středočeského kraje TOP 09 Helena Langšádlová.

Komunální politika je úžeji provázána s běžným životem a výsledky jsou často vidět rychleji než na celostátní úrovni. Toto potvrzuje i poslankyně TOP 09 a lídryně kandidátky v Brandýse nad Labem-Staré Boleslavi Nina Nováková: „V komunální politice můžeme rychleji řešit problém dané obce. Mám radost, že jsme v našem městě zvládli služby pro seniory, v současnosti považuji za prioritu projekty pro mladé lidi a rodiny. Pro mě osobně jsou zkušenosti z komunální politiky důležité i v poslanecké práci, protože mám dobrý přehled, co obce potřebují.“

Důležitým faktorem, který ovlivňuje právě rozhodnutí kandidovat pod hlavičkou TOP 09 je fakt, že strana má své starosty, obecní, krajské i celorepublikové zastupitele: „Sdílení zkušeností, možnost dalšího vzdělávání a také kontakty na naše představitele na všech úrovních jsou pak velkou výhodou pro obecní zastupitele, dodává místopředsedkyně Helena Langšádlová. To potvrzuje i Šárka Slavíková Klímová, která vede kandidátku v Mníšku pod Brdy: Osobně se zaměřuji na předškolní vzdělávání, které není jen o navýšení kapacit mateřské školy, ale snažíme se navrhnout řešení odpovídající potřebám dětí a jejich rodičů v našem městě. K tomu využívám zkušenosti od našich starostů, ale také se obracím přímo na naše poslankyně. TOP 09 se chová zodpovědně vůči budoucnosti a to je pro mě, coby matku, velmi důležité.“Právě v Mníšku pod Brdy je na kandidátce více žen, než mužů a jsou také na prvních čtyřech místech.

Může se zdát, že ženy se hlavně zaměřují na oblast rodinné či sociální politiky. To vyvrací Dagmar Novotná, lídryně kandidátky v Buštěhradě, která se zaměřuje na financování obcí: „Ráda bych svou prací zvýšila podíl nenárokových dotací v rozpočtu města. Věřím, že město může dosáhnout na dotace nejen z národních zdrojů, ale v rámci správně připravených projektů i na finanční zdroje ze strukturálních fondů Evropské unie."

Místostarostka Milovic Marcela Říhová, která letos znovu kandiduje v čele kandidátky, ke svému působení dodává: „Mám za sebou čtyři roky práce, projekty, které jsou užitečné pro občany a dělají mi radost. Ale tato práce není na tak krátké období, je toho ještě hodně, co pro naše město chceme udělat jako dostavbu základní školy nebo náměstí. Z rozjetého vlaku nemůžete vystoupit, proto jsem se rozhodla jít do toho opět naplno.“

Jednotlivé kandidátky Středočeského kraje naleznete ZDE.

Natálie Tomková, krajská manažerka TOP 09 ve Středočeském kraji

6. 10. 2014

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme