Naše vláda získala důvěru Poslanecké sněmovny

14. 1. 2022

Vláda Petra Fialy po rekordně dlouhém jednání Poslanecké sněmovny získala důvěru, pro se vyslovilo 106 ze 193 přítomných poslanců. Vládní koalice pěti stran, ODS, Pirátů, STAN, KDU-ČSL a TOP 09, předstoupila před Poslaneckou sněmovnu se žádostí o vyslovení důvěry 102 dnů po skončení parlamentních voleb v říjnu 2021 poté, co zveřejnila své programové prohlášení.

„Důvěra pro mě není jenom prázdné slovo. Každý máme ve svém životě jen velmi úzkou skupinu lidí, kterým skutečně důvěřujeme. Důvěra totiž není něco, co si lze vynutit. Důvěra buď je, nebo není. Já tuto důvěru v naši vládu mám. V její členy i hodnoty, které zastává,“ řekla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Za TOP 09 v ní zasedají dva slušní a kompetentní lidé. Profesor Vlastimil Válek je jedna z největších medicínských kapacit, kterou naše země má. Helena Langšádlová se zase dlouhodobě a zodpovědně zabývá tím, jak naši společnost učinit odolnou vůči hrozbám, kterým čelíme. A já dám ruku do ohně za to, že oba budou svou práci dělat dobře. Zároveň slibuji, že osobně udělám vše, co bude v mých silách, abychom Vás nezklamali,“ dodala předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

„Mé priority jsou jasné. Předně musíme zvládnout koronavirovou krizi a naučit se s nemocí žít. Svá doporučení opírám a nadále budu opírat o tým špičkových vědců. Věřím vědě, věřím odborníkům. Na rozdíl od svých předchůdců se nebudu opírat o dojmy a pocity. Mimo pandemii vnímám jako stěžejní úkoly zlepšení péče napříč regiony. S tím úzce souvisí zkvalitnění vzdělávání našich zdravotníků. To se týká nejen studentů medicíny, ale i praktikujících lékařů. V uplynulých letech odešla řada špičkových vědců do zahraničí. Tyto lidi bych chtěl motivovat k návratu.  Zároveň jako lékař vím, že prevence je půl zdraví. Proto se zaměřím na preventivní programy a motivaci občanů k jejich využívání,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

„Věda, výzkum, vývoj a inovace jsou jednou ze zásadních investic do budoucnosti naší země. Prosperita a konkurenceschopnost Česka, kvalita života občanů, ale i soudržná a odolná společnost jdou ruku v ruce s podporou právě vědy a výzkumu. Proto jsme tuto oblast zařadili mezi jednoznačné priority vlády,“ doplnila ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme