Nabízíme 343 profesionálů pro volby

14. 8. 2017

Osmašedesát dní do voleb nabízí TOP 09 voličům kompletní kandidátky pro sněmovní volby. TOP 09 postavila kandidátky ve všech 13 krajích a v Praze, nabízí voličům celkem 343 kandidátů. Celkem 258, tedy přes 75 procent z nich, má vysokoškolské vzdělání. Kandidátky TOP 09 svou osobní účastí podpořilo 35 osobností z jiných politických stran a hnutí a 28 nestraníků.

„Kandidátky TOP 09 dokazují schopnost naší strany vybrat ty nejschopnější, kteří budou v Poslanecké sněmovně hájit plnohodnotnou demokracii, naše členství v EU a v NATO a vizi budoucí úspěšné a bohaté České republiky. Ukazují také schopnost TOP 09 přitáhnout osobnosti z jiných demokratických stran a nestranické experty,“ říká předseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Lídry krajských kandidátek jsou i tentokrát Karel Schwarzenberg (Praha), Miroslav Kalousek (Středočeský kraj) nebo 1. místopředseda Marek Ženíšek (Plzeňský kraj), a také další poslanci – šéf klubu poslanců Michal Kučera (Ústecký kraj), exministr zdravotnictví Leoš Heger (Královéhradecký kraj), Jiří Skalický (Pardubický kraj), Václav Horáček (Liberecký kraj), Herbert Pavera (Moravskoslezský kraj) a poslankyně Kristýna Zelienková (Zlínský kraj). Známými osobnostmi ve svých regionech jsou také lídři dalších krajů – lékař Vlastimil Válek (Jihomoravský kraj), náměstek olomouckého primátora Aleš Jakubec (Olomoucký kraj), podnikatel Josef Mladý (Vysočina), ředitel školy Pavel Klíma (Jihočeský kraj) i místostarosta Lokte Petr Zahradníček (Karlovarský kraj).

Mezi výrazné osobnosti, které nejsou členy strany a letos kandidují za TOP 09, patří režisérka Olga Sommerová (Praha), exministryně lidských práv Džamila Stehlíková (Ústecký kraj), univerzitní pracovník genealog a předseda Koruny České Petr Nohel (Středočeský kraj) nebo děkan Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity František Vácha.

Na kandidátkách TOP 09 voliči najdou také například 25 starostů obcí a měst, 34 lékařů, 19 učitelů, 12 vysokoškolských pedagogů, 14 ředitelů institucí a firem.

V průměru mají kandidáti TOP 09 47 let, ale nejmladší kandidátku (věkový průměr 45 let) postavila TOP 09 v Plzeňském kraji. Mezi kandidáty je nestorem čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg, který je lídrem v Praze, naopak nejmladšími jsou hned tři kandidáti – radní Teplic a známý youtuber Dominik Feri, Otto Sixtus Libal (oba z Prahy) a Jiří Svoboda (Jihomoravský kraj), kterým je 21 let.

TOP 09 dokázala, že je schopna sjednotit demokratické strany a hnutí, které mají shodu na základních hodnotách. Na jejích kandidátkách proto dostali prostor zástupci Klubu angažovaných nestraníků (KAN), Koruny České, Konzervativní strany  a Liberálně ekologické strany (LES). Pražskou kandidátku TOP 09 podporuje také SNK ED.

Níže si můžete zobrazit kompletní kandidátky TOP 09 pro sněmovní volby 2017. Stačí si vybrat příslušný kraj.

Kraj:

Nej kandidátek TOP 09

Celkový počet kandidátů 343
Počet nestraníků 28
Počet členů KAN 11
Počet členů Koruny České 14
Počet členů Konzervativní strany 3
Počet členů LES 7
Průměrný věk kandidátů  47 let
Nejstarší kandidát v den voleb Karel Schwarzenberg – 79 let, Praha
Počet kandidátů do 35 let 50
Nejmladší kandidát v den voleb Dominik Feri (Praha), Otto Sixtus Libal (Praha),
Jiří Svoboda (JM kraj) - všichni 21 let.
Nejmladší kandidátka Plzeňský kraj (45,1)
Počet žen 68
Největší zastoupení žen Praha, Olomoucký a Středočeský kraj (8 kandidátek)
Počet VŠ vzdělaných 258