Na evropské peníze si Česká republika jen tak nesáhne. Na vině je vláda

Čerpání 650 miliard, které by do roku 2020 měly přitéct z rozpočtu Evropské unie do České republiky, se rozbíhá velmi pomalu. Svou pasivitou k tomu přispívá i česká vláda. Do dnešního dne předložila Evropské komisi ke schválení pouhé dva operační programy.

27. 11. 2014

„Vláda jako by se ukolébala v přesvědčení, že k úspěchu stačí uzavření Dohody o partnerství, ke kterému došlo letos v létě. Tak tomu ale v žádném případě není," říká europoslanec a místopředseda Výboru pro regionální rozvoj Stanislav Polčák. Přijetí Dohody o partnerství je totiž podmínkou nutnou, ale ne dostačující. Aby Česká republika mohla zahájit čerpání, musí být Evropskou komisí posouzeny také jednotlivé operační programy. Bez jejich schválení si Česká republika nesáhne ani na jediné euro.

„Je skutečně zarážející, že Česká republika do Bruselu zatím zaslala jen dva operační programy - Operační program Životní prostředí a Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost. Zbývajících osm programů Evropské komisi z neznámých důvodů předloženo nebylo. Nemohu to vnímat jinak než jako selhání vlády," konstatuje poslankyně Helena Langšádlová, která se přípravám nového programovacího období jako místopředsedkyně Výboru pro evropské záležitosti intenzivně věnuje.

„Opravdu jde o vážný problém, který si žádá urychlené řešení. Česká republika tentokrát už v žádném případě nesmí zůstat v závěsu. Chtěli bychom, aby informace o téměř 30 miliardách korun, které letos patrně nevyčerpáme, byla na dlouhou dobu poslední špatnou zprávou," shodují se Polčák s Langšádlovou.

Martina Týblová, tisková mluvčí TOP 09

27. 11. 2014