Müllerová: S odstraňováním povodňových škod mohou pomoci nezaměstnaní

Až sto milionů korun má v současné době Úřad práce ČR připraveno na veřejně prospěšné práce (VPP). Prostřednictvím těchto míst mohou s odstraňováním následků povodní pomoci nezaměstnaní. Místa pro veřejné prospěšně práce vznikají na základě dohod mezi Úřadem práce ČR a obcí. Stačí tedy, když se povodní postižená obec obrátí na kterékoliv pracoviště ÚP.   

4. 6. 2013

„Dlouhodobě nezaměstnaní mohou při povodních pomoci i v rámci krátkodobého zaměstnání u zaměstnavatelů“, doplňuje ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová a dodává: I tuto formu zaměstnání zprostředkovává Úřad práce ČR, který je připravený okamžitě pomoci.“    

„Z jednotlivých pracovišť i médií víme, že je značná poptávka po tom, aby se do pomoci při povodních zapojili také nezaměstnaní. Na starosti to má právě Úřad práce a my jsme učinili už všechny potřebné kroky pro to, aby se nezaměstnaní do veřejně prospěšných prací i dalších forem pomoci co nejdříve zapojili“, říká generální ředitelka Úřadu práce ČR Marie Bílková.

Nyní je tedy na obcích domluvit se s příslušným pracovištěm Úřadu práce ČR na místech pro veřejně prospěšné práce. Potřebné formuláře jsou ke stažení na adrese zde. Mají je samozřejmě k dispozici i na všech pracovištích ÚP.

Lidé, které vyplavila velká voda, mohou využít mimořádnou okamžitou pomoc. Součástí řízení o této dávce je provedení místního sociálního šetření, kdy pracovníci ÚP zjistí skutečný stav škod a celkovou situaci.

Pokud to nebude možné, individuálně dohodnou způsob doložení důkazů. „V tak vypjaté situaci jako jsou povodně, musí jít přílišná byrokracie stranou. Neznamená to, že se peníze vyplácí zcela nekoordinovaně, znamená to mimo jiné, že tam, kde je to možné, se naši zaměstnanci snaží ověřit situaci sami a co nejvíc lidem usnadnit život“, říká Ludmila Müllerová.

„Například v kontextu s mimořádnou okamžitou pomocí mohou klienti i pro potřeby Úřadu práce využít třeba podklady, které připravují pro pojišťovny,“ upřesňuje Marie Bílková. Pokud to situace vyžaduje, mohou po dohodě mezi obcí a úřadem práce, místní šetření provést sociální pracovníci obcí.

Přehled základní pomoc při povodních

  • Lidé, které postihla povodeň, mohou už teď využít mimořádnou okamžitou pomoc.
  • Pokud se kvůli velké vodě nedostanou do práce, mají nárok na pracovní volno.
  • Náhrada mzdy se v souvislosti s povodněmi poskytuje pouze v některých případech.
  • S odstraňováním následků povodní mohou pomoci nezaměstnaní.
  • Další informace a podrobnosti budou v letáku a publikaci, které se nyní připravují.
Štěpánka Filipová, tisková mluvčí MPSV
Jiří Reichl, tiskový mluvčí ÚP

V Praze 4. 6. 2013

Štítky
Osobnosti: Ludmila Müllerová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme