Kalousek: Jsme připraveni okamžitě uvolnit stamiliony na pomoc

Rozhovor s ministrem financí Miroslavem Kalouskem

2. 6. 2013

Václav MORAVEC, moderátor

Jak bylo řečeno, po zprávách ve třináct hodin na zpravodajské čtyřiadvacítce další upřesnění od Aleny Zárybnické ve druhé hodině Otázek. Zmiňoval jsem, že v šest hodin večer se mimořádně sejde vláda České republiky. V pohotovosti jsou i hejtmani zasažených krajů České republiky. Hlavními hosty dnešních Otázek proto jsou ministr financí České republiky Miroslav Kalousek. A předseda Asociace krajů České republiky Michal Hašek. Pánové, děkuji, že jste aktuálními hosty Otázek. Vítejte. Hezký dobrý den.

Miroslav KALOUSEK, ministr financí /TOP 09/

Hodně sil všem, kteří mají vodu v příbytku a těm ostatním pokud možno hezkou neděli.

Michal HAŠEK, statutární předseda strany, hejtman Jihomoravského kraje /ČSSD/

Ode mně také hezkou neděli a držíme palce, aby se všechno zvládlo.

Václav MORAVEC

Tak začněme u vaší agendy. Dá se říci, že hejtmani jednotlivých krajů se prostřednictvím Asociace, pane předsedo, obrátí na vládu České republiky s nějakými konkrétními požadavky?

Michal HAŠEK

Už se tak děje, pane Moravče. Já zahrnu mezi hejtmany samozřejmě i primátora hlavního města Prahy, v tuto chvíli úřadujícího primátora pana Hudečka. Já jsem s ním byl telefonicky dopoledne v kontaktu, tak jako s ostatními hejtmany. Praha už se obrátila na vládu se žádostí o pomoc. Bude nasazeno, tuším, zhruba 200 vojáků na ty pomocné práce, které souvisí s přípravou Prahy na velkou vodu. V dalších krajích zasedají krizové štáby, zasedají povodňové komise. V šest hodin dnes bude zasedat večer vláda, která bude vyhodnocovat situaci. Na zítra jsem svolal také videokonferenci všech hejtmanů České republiky, protože nepůjde jenom o ty postižené kraje, o ty samozřejmě především, ale také my ostatní chceme potom nabídnout síly a prostředky. Všechno bude koordinovat také Ministerstvo vnitra a Hasičský záchranný sbor. Dostáváme se do situace, kdy standardně teď odkládáme šavle, odkládáme brnění, odkládáme štíty a společně pracujeme na tom, abysme zvládli tuhletu složitou povodňovou situaci. V první fázi, abychom zabránili co největším škodám, ochránili životy a zdraví lidí, ve druhé fázi pak budeme společně řešit otázky povodňových škod a toho, co bude potřeba.

Václav MORAVEC

Kolik máte jako kraje teď v tento okamžik v různých rezervách, které můžete tedy z krajských peněz dát na okamžitou pomoc ať už těm obcím nebo lidem, kteří jsou postiženi v těch zasažených krajích?

Michal HAŠEK

Tak podívejte, žádné velké rezervy samozřejmě krajské rozpočty k dispozici nemají. Ale v každém kraji existuje položka, která se týká krizového řízení, týká se zvládání mimořádných událostí. Myslím si, že v jednotlivých krajích je to v rozmezí od jednotek do desítek milionů korun pro aktuální pomoc. Ve zbytku budeme jednat o těch věcech s vládou, s panem ministrem financí. Tam prostě odhodíme teď jakékoliv další spory, které jinak řešíme standardně a prostě budeme chtít, aby ta pomoc byla maximálně rychlá, efektivní a účinná.

Václav MORAVEC

Pane ministře, počítáte s tím, že na tom večerním mimořádném jednání vlády budete uvolňovat nějaké okamžité prostředky?

Miroslav KALOUSEK

Počítáme. Za této situace musíme počítat naprosto se vším. Já jsem také už ráno vydal pokyny. Připravujeme varianty různých rozpočtových opatření. Já pak asi v další fázi popíšu ta krátkodobá, střednědobá a dlouhodobá opatření, pro které se musí najít finanční prostředky. Pochopitelně jsem zrušil dovolené a podobně. Prostě pracujeme od rána.

Václav MORAVEC

Jaká budou ta krátkodobá opatření, pokud byste měl tedy popsat strukturu těch...?

Miroslav KALOUSEK

Já myslím, že když navážu na pana hejtmana, tak jedna z mála dobrých informací, které mohu říct, je, že jsme bohužel pro tuto situaci už vyškoleni. Že jsou vyškolena jak území, jak starostové, tak krizové štáby krajů, tak vláda a protipovodňová komise, která už zasedá. Já budu vládu informovat o objemech a krocích, ve kterých mohu uvolňovat prostředky. Samozřejmě neznáme celkovou míru škod. Někde ty hladiny stále stoupají. Celková míra škod se bude vyčíslovat. Naposledy v roce 2002 ta největší povodeň, která způsobila, tak tam byly škody za šestnáct miliard korun. Takže musíme počítat opravdu teď, dnes, v neděli musíme počítat opravdu se vším. A půjde se v následujících krocích. Tím prvním krokem je okamžité uvolnění prostředků pro samotný zápas s tou vodou. To znamená nezbytné náklady pro stavění bariér, vyklízení prostředků tam, kde prostě to obce předfinancovávají, tak tam mohou počítat pomoc z krizových rezerv státního rozpočtu.

Václav MORAVEC

Ty jsou jak velké v současnosti, ty krizové rezervy?

Miroslav KALOUSEK

Tak jsou to stamiliony. Ale pro ten první okamžik to samozřejmě stačí. Protože se jedná skutečně nikoliv o nápravu škod nebo o pomoc zaplavených, ale o ty přímé finanční nástroje vlastně na zápas s tou povodní a s jejími přímými následky. Ve druhé fázi je to otázka potom obnovy území, kdy standardním způsobem budeme napravovat nebo financovat napravování škod, které vznikly jak na státním majetku, tak na krajském majetku, tak na obecním majetku. Tam samozřejmě teď nemůžeme říct dopředu, jaký to bude objem. Ale říkám, že počítám se všemi variantami, že chci ujistit, že jak Ministerstvo financí tak vládě vytvoří také návrhy, aby vláda mohla rozhodovat, tak samozřejmě vláda rozhodne tak rychle a v takovém objemu, aby ta pomoc byla rychlá, efektivní, účinná. Připravujeme varianty různých rozpočtových opatřením. Jsem připraven předložit, bude-li potřeba, i novelu zákona o státním rozpočtu. Prostě přišel okamžik zásadní změny priority. Teď bude prostě zásadní priorita řešení následků povodní. A Ministerstvo financí od rána pracuje na tom, aby mělo připraveno různé varianty pro to, aby pomoc byla rychlá, efektivní a dostatečná.

Václav MORAVEC

Mluvíte-li o rychlé pomoci, tak v té první fázi dnes vláda už může schválit, řekněme, použití zhruba jedné miliardy, mluvíte-li o stamilionech na to okamžité nasazení v boji s velkou vodou.

Miroslav KALOUSEK

Já jsem hluboce přesvědčen, že dokonce teď pro tyto dny mluvíme o zbytečně vysoké částce. Že ono skutečně v ten první okamžik to nevyžaduje příliš velké náklady. Ty obrovské náklady, ty přijdou až později. Takže teď pro ty první okamžiky, pro ta krizová místa jsou dostatečně velkými prostředky peníze v řádu stamilionů a ty jsme připraveni uvolnit okamžitě. Ale kdyby bylo potřeba uvolnit miliardu, jsme připraveni ještě dnes uvolnit miliardu. Ale znovu říkám, dnes to není potřeba.

Václav MORAVEC

Počítáte s tím, protože ve středu jste měl předkládat vládě dlouho očekávaný protikrizový materiál nebo jeden z kroků na posílení české ekonomiky, tedy uvolnění dvou miliard korun do dopravní infrastruktury, protože se rozpočet vyvíjí lépe. Je už teď jasné, že ty dvě miliardy spíš asi půjdou na obnovu?

Miroslav KALOUSEK

Víte, to byl takový předskok, bych řekl. Vláda řekla, že v červnu bude řešit na základě toho, jak je naplňován státní rozpočet možná prorůstová opatření. Já jsem to nemohl garantovat a řekl jsem, pokud plnění za prvních pět měsíců bude do té míry dobré, že ta predikce bude předpokládat možnost uvolnění několika miliard, nesnížíme už o ně deficit, protože už jsme stabilizovali deficit hluboko pod tři procenta a je možné tyto prostředky uvolnit ve prospěch české ekonomiky. A to není ještě jisté. To budeme vědět s naprostou jistotou až příští týden. S naprostou jistotou jsme mohli uvolnit ty dvě miliardy s tím, že s panem ministrem Stanjurou jsme chtěli vládě navrhnout, aby je věnovala na opravu silnic poničených po zvláště kruté zimě. Je asi zřejmé, že tyto dvě miliardy nyní, že ten bod se buď přeruší nebo pan ministr Stanjura bude muset uvážit, že byla nejenom zima, ale že jsou také povodně. Je zřejmé, že i tyto dvě miliardy pravděpodobně budou nějakým způsobem zahrnuty do řešení těch povodňových škod, ale to se nedomnívám, že je nějaká zásadní změna priorit, protože pochopitelně ty silnice je jedním z majetků ať už státních nebo krajských, které jsou těmi povodněmi poničeny vždycky nejvíce. Takže je zřejmé, že ty peníze prostě budou muset jít do silnic.

Václav MORAVEC

Pane hejtmane.

Michal HAŠEK

Jestli mohu jenom krátce. Pánové, to, co řešíme, je dobře, ale trošičku předbíháme v čase. Tady v těch hodinách lidé aktuálně bojují o to, jestli dojde nebo nedojde k zaplavení toho konkrétního území. Samozřejmě každý má tendenci ochránit sebe, svoje blízké, svůj majetek. Já chci říct, že celý ten integrovaný záchranný systém jsou profesionálové. My jim společně věříme, protože skutečně, jak řekl pan ministr Kalousek, jestli jsme na něco připraveni, tak jsme připraveni na řešení povodní i z těch minulých, ze všech těch zkušeností. Já bych chtěl vyzvat lidi, aby respektovali doporučení a informace, které půjdou z orgánů krizové řízení a ze složek integrovaného záchranného systému, tak abysme teď na prvním místě ochránili je, jejich životy, zdraví a jejich majetky. Následně pak budeme řešit ty věci, které souvisí s nasazením armády, které souvisí s financováním chodu hasičů. Těch profesionálních i dobrovolných. Určitě to budou tisíce lidí, kteří se teď zapojují, už teď průběžně v těch sedmi krajích do té situace. My nevíme, jestli bude pršet víc nebo míň, jestli bude pršet dva, tři, čtyři dny, co všechno to ještě může způsobit. Čili je před námi mnoho neznámých.

Miroslav KALOUSEK

Následně bohužel nikoliv, pane hejtmane.

Michal HAŠEK

Promiňte pane ministře, jenom poslední věta. Samozřejmě a následně budeme řešit ty následky povodňových škod na veřejném majetku, lidé to budou řešit na soukromém majetku prostřednictvím pojišťoven. A to je pak přesně platforma, kdy sedneme k jednacímu stolu a budeme hovořit o tom, kam případně ty peníze směřovat. Bude to jasné. Jestliže někde odnese prostě velká voda kus silnice, tak není sporu, že tam tu silnici budeme muset znovu postavit. To je jasné.

Miroslav KALOUSEK

Následně bohužel nikoliv, pane hejtmane. Já jsem brzy ráno byl již ve  styku například se zastupujícím primátorem, krizový štáb v Praze tak jako v ostatních krajích, v jižních Čechách, odkud pocházím, funguje skutečně velmi dobře a bezchybně. V Praze už k nasazení té armády došlo. Pan primátor povolal armádu a vláda, protože pouze nařízením vlády je možné armádu nasadit, tak vláda v ranních hodinách už zastupujícímu primátorovi Hudečkovi tuto žádost posvětila. Takže bohužel ani tohle nemůžeme dělat následně. I to musíme dělat teď. Ale myslím si, že je důležité mluvit o nápravě škod, protože jako třikrát vyplavený za deset let...

Václav MORAVEC

No to s tím souvisí, právě i s povodňovou daní.

Miroslav KALOUSEK

Jako třikrát vyplavený za deset let, znám pocity nejenom své, ale i svých sousedů. A vím, že strašně důležité v tom okamžiku je naděje. To znamená, informace o tom, že ta pomoc přijde, že přijde rychle, adresně, že škody budou napraveny, že vláda i samosprávy tomu přizpůsobí své priority a že jsme připraveni poskytnout veškerou pomoc včas a dostatečně, je informace důležitá v tuto chvíli, i když voda stoupá a já tuto informaci chci zcela jasně podat a za vládu ji slíbit.

Michal HAŠEK

A já za kraje a za územní samosprávy totéž, protože to ty lidi přeci musí považovat za samozřejmé, že v krizi se o ně stát postará.

Václav MORAVEC

Je už teď, pane ministře, tedy jasné, že s největší pravděpodobností se bude měnit zákon o státním rozpočtu?

Miroslav KALOUSEK

Ne. Na to nemohu odpovědět s takovouto jistotou. Mohu jenom s jistotou, bude-li to nutné, pak zcela jistě jsme připraveni i ke změně zákona o státním rozpočtu. My nevíme v tuhle chvíli objem těch škod. My jsme připraveni, říkám, od rána pracuje Ministerstvo financí, my jsme připraveni k celé řadě variant rozpočtových opatření. To znamená, budou-li ty škody v únosné míře, dokážu si představit, že je zvládneme přeskupením priorit uvnitř schváleného státního rozpočtu.

Václav MORAVEC

Co je to únosná míra?

Miroslav KALOUSEK

Únosná míra jsou jednotky miliard.

Václav MORAVEC

Takže do nějakých pěti milirad.

Miroslav KALOUSEK

Pokud by se ty škody samozřejmě blížily, nedej Bůh, doufám, že ne, k deseti a více miliardám, pak je na místě uvažovat o novele zákona o státním rozpočtu a i to je varianta, s kterou uvažujeme a i to je varianta, kterou jsme připraveni předložit.

Václav MORAVEC

Povodňová daň, to bylo opatření při těch zatím posledních rozsáhlých povodních v roce 2010. Z té povodňové daně se vybralo víc než čtyři miliardy korun. Hejtmani, respektive kraje a obce dostaly miliardu a zároveň v Olomoucké výzvě hejtmani vyzvali a to 21. května 2010 k vytvoření finančního rámce pro financování protipovodňových opatření a jeho stabilizaci minimálně pro následující čtyři roky. Pane předsedo Hašku, jsou ta protipovodňová opatření smysluplně financována a došlo k naplnění toho prvního bodu té výzvy?

Michal HAŠEK

Tak já jsem chtěl připomenout Olomouckou výzvu jako takovou, nejenom tento bod. My jsme po povodních v roce 2010 chtěli také diskusi o stabilním financování složek integrovaného záchranného systému, tedy bezprostředně těch složek státu, které se jako první podílí na řešení těch krizových situací. Měli jsme na mysli především hasičský záchranný sbor. Hovořili jsme také o zrovnoprávnění podmínek pro financování povodňových škod mezi obcemi a kraji, protože tam existuje jistý rozdílný model, jakým způsobem se financují tyhlety škody. Zatímco obecní infrastruktura je financována sta procenty státních dotací, tak krajská pouze padesáti. Hovořili jsme o otázce využití prostředků Evropské unie na řešení povodňových škod. Šlo o peníze z fondu Solidarity. To se skutečně v roce 2010 podařilo vyjednat. A v těch regionech byly použity i evropské peníze. A šlo nám o to, aby se jaksi připravila po roce 2010 komplexní obnova té poškozené infrastruktury. To jde postupně v jednotlivých krajích podle jednotlivých projektů. Já musím konstatovat, že ta protipovodňová opatření a jejich budování je věc, která je kontinuální, ta nezačala v roce 2010 ani neskončila v roce 2013. Předchozí vlády a to všechny, průřezem, po roce 2002 tam investovaly už desítky miliard korun jak z národních peněz, tak z prostředků Evropské unie. Ovšem i na příkladu pana ministra Kalouska, o kterém jsme hovořili krátce před tím, než jsme šli do studia, tak je zřejmé, že ta protipovodňová opatření možná ne všude naplňují očekávání lidí. Jak říkal pan ministr, i u něj v Bechyni jsou vybudována protipovodňová opatření, ale způsobem, který znamená, že velká voda, když to přeženu, se pak přehnala teď momentálně, dnes ráno, taky přes jeho nemovitost a bohužel nezůstal uchráněn tady před těmito věcmi.

Miroslav KALOUSEK

Tak nikoliv přes moji. Já jednak žádnou nemám, to je nemovitost mých dětí. Ale to není podstatné. Tam žádné protipovodňové opatření není, tam kde já bydlím. Ale tam, kde bylo vybudováno, tak z informací, které dnes ráno mám, tak skutečně se ukázalo jako neúčinné.

Václav MORAVEC

Bavíme se o Bechyni tedy?

Miroslav KALOUSEK

Bavíme se o Bechyni. Ale v podobné situaci bude asi celá řada občanů v celé republice. Tady je skutečně dlouhodobý plán protipovodňových opatření. Já bych chtěl říct, že tahle vláda ho nezanedbávala ani v okamžiku těch největších úspor. Když vezmu národní zdroje, neberu peníze z Evropské unie, a když vezmu národní zdroje, tak za léta 2010 až 2014 bylo a bude do protipovodňových opatření proinvestováno mnohem více, než proinvestovaly vlády v letech 98 až 2006 za...

Václav MORAVEC

Promiňte, pane ministře, ale kdybych vám  namítl, že vy jste si k tomu ustavili, byť na rok, protipovodňovou daň, která vám vynesla mezi čtyřmi a pěti miliardami korun.

Miroslav KALOUSEK

Tak i tak. I tak. Zaprvé ta protipovodňová daň z velké části, já mluvím o preventivních protipovodňových opatřeních, a pak jsou peníze na nápravu škod. Ta povodňová daň byla z 99% spotřebována na nápravu těch škod. Ale hovoříme-li o protipovodňových opatřeních, hovoříme především o prevenci, o suchých poldrech, bariérách, všech těch stavbách, hloubení koryt řek, odbahňování rybníků, všech těch nezbytných poměrně nákladných opatření pro prevenci proti povodňovým škodám. A tady si troufnu říct, že přes nepříznivou politickou situaci jsme v letech 2010 až 2014 investovali dvojnásobnou rychlostí, než...

Václav MORAVEC

Kolik je ta celková částka za ty čtyři roky, včetně roku příštího?

Miroslav KALOUSEK

Když vezmu národní zdroje, samozřejmě mnohem masivnější zdroje šly z Evropské unie, ale když vezmu národní zdroje, tak v letech 10 a 11 to byla 1,3 miliardy a 1,9 miliardy je to v letech 13 a 14. Zatímco v dobách hospodářského růstu v letech 2003 až 2006, to mým předchůdcem byl váš dnešní předseda, to žádný rok nepřevýšilo jednu miliardu korun. A to nemluvím ani o vládě Miloše Zemana, kdy se na protipovodňová opatření neinvestovalo v roce nikdy víc než 200 milionů korun. Tam ty investiční priority asi viděli někde jinde. Já jenom tím chci dopředu předcházet výtkám, že by snad tato vláda podceňovala protipovodňová opatření. Žádná vláda přes nepříznivou ekonomickou a rozpočtovou situaci, žádná vláda neinvestovala do protipovodňových opatření tolik, jako tato vláda.

Václav MORAVEC

No jde-li o zhruba čtyři miliardy za čtyři roky.

Miroslav KALOUSEK

No ne, promiňte...

Václav MORAVEC

Z národních zdrojů. Tak je to malá částka na tu zanedbanost, kdy se mluví o desítkách miliard.

Miroslav KALOUSEK

Rozhodně je to mnohem větší částka než ty vlády předtím.

Michal HAŠEK

Víte, jestli mohu reagovat, protože jsem nemyslel, že začneme tahat politiku i do povodní, dobře. Pojďme do toho, tak teď já po panu Kalouskovi. Já oceňuji každou korunu, kterou jakákoliv vláda vydá do těch protipovodňových opatření a nepochybně to bude priorita i pro jakoukoliv budoucí vládu po parlamentních volbách v roce 2014. Ale chci říct, aby to bylo korektní. Oni ty velké protipovodňové stavby je třeba připravit. Je třeba připravit v tom území, vykoupit pozemky, zajistit otázky majetkového jaksi vypořádání, připravit ty projekty. Ono to nějakou dobu trvá. Je fajn říct, my jsme byli úspěšní a prostavěli jsme tolik a tolik miliard a pojďme si taky ale férově říct, jak dlouho se ty projekty připravovaly. Ty nevznikly ze dne na den, pane ministře. Já jsem přesvědčen, že žádná vláda po těch velkých povodních, nejpozději v roce 2002, nezanedbávala otázku přípravy protipovodňových opatření. A investovalo se tempem, které umožňovala ta připravenost těch jednotlivých staveb. V rámci ať už to byly jednotlivé podniky povodí, ať už to byla Státní meliorační správa, ať už to byly další správci těch vodních toků, tak jsem přesvědčen, že je to tak, jak říkám. Jestli ještě mohu poslední větu, a promiňte, fajn, vy jste řekl, jak to bylo s penězi do protipovodňových opatření, tak já dodám B. A jak to bylo s penězi na systém složek integrovaného záchranného systému? Bohužel to byla tato vláda, když říkáte, že tato za ty čtyři roky něco udělala, tak jste udělali taky to, že se v nějaké době zkrachovaly peníze pro Hasičský záchranný sbor. Já si dobře pamatuji situaci, kdy hasiči chodili a doslova a do písmene brečeli a říkali, podívejte, nám dnes aktuálně hrozí to, že budeme muset zavírat profesionální hasičské stanice v území. A to nás jako hejtmany velmi znepokojovalo. Víte, že jsme na to téma xkrát společně jednali s ministrem vnitra, s premiérem. Nakonec se vždy našla nějaká řešení. Dokonce kraje ze svých rozpočtů a z rozpočtového určení daní, i když na to ty peníze nebyly primárně určeny, pomáhaly těm profesionálním složkám IZS, aby přežily zejména minulé dva roky. Já jsem rád, že se to povedlo. A hlavně doufám, že dneska ty složky IZS, které v tom území existují, nebyly zrušeny díky vašim škrtům, tak efektivně budou v těch povodních pomáhat.

Miroslav KALOUSEK

Promiňte, pane hejtmane, já jsem nesmál těm slovům, já jsem se smál, jak umíte ject prostě jedním tónem pět minut. To máte s vaším panem předsedou společné.

Michal HAŠEK

To byla minuta a půl. Mluvte o obsahu těch vět. Ne o intonaci. To je důležité.

Miroslav KALOUSEK

Já jsem tím teď naprosto nechtěl vyvolat jakoukoliv soutěž, která snad vláda podceňovala nebo nepodceňovala, ale protože jsem od rána stihnul vyslechnout několik výtek, jak tato vláda podceňovala protipovodňová opatření, tak jsem chtěl ujistit a na konkrétních číslech doložit, že nepodceňovala. Že přes velmi nepříznivou rozpočtovou situaci proinvestovala mnohem více do protipovodňových patření než vlády před nimi. Byť samozřejmě argumenty o přípravě staveb jsou relevantní a já se s váma o to vůbec nechci přít.

Václav MORAVEC

Hosty Otázek zůstávají ministr financí Miroslav Kalousek a předseda Asociace krajů Michal Hašek. O jiných tématech budeme pokračovat za pár okamžiků. Teď shrnutí nejdůležitějších informací z České televize, které se týká povodní. Přibližně padesátka řek v celé zemí je v tuto chvíli ve stavu ohrožení. Vydatné deště trápí sedm krajů České republiky. Na mapě vidíte ta místa, kde jsou vyhlášeny třetí stupně povodňové aktivity, tedy právě stav ohrožení. Nejnovější zpráva z Ředitelství silnic a dálnic říká, že v celé zemi je uzavřených zhruba 65 úseků silnic a dopravních komunikací. Od ministra financí Miroslava Kalouska jste slyšeli, že na mimořádném jednání vlády v šest hodin večer Ministerstvo financí předloží plán uvolňování peněz ze státního rozpočtu a to v jednotlivých krocích. V Černošicích u Prahy je voda z rozvodněné Berounky v ulicích, domech i na zahradách. Hasiči evakuují obyvatele, někteří lidé však nechtějí opustit své domy. Nádrž v Husinci na Prachaticku nestačí zadržovat vodu z řeky Blanice a ta přetéká přes hráz. Cituji, kvůli tomu muselo být evakuováno zhruba 70 lidí. To je citace slov starosty města Husince. Další informace vám v Otázkách nabídneme ve třináct hodin, kdy Česká televize odvysílá zpravodajskou relaci na jedničce i na zpravodajské čtyřiadvacítce. Přineseme vám po třinácté hodině tiskovou konferenci zastupujícího primátora hlavního města Prahy Tomáše Hudečka, protože s pomocí armády hlavní město staví bariéry, zhruba 200 vojáků bylo nasazeno právě do výstavby bariér, stejně jako 80 hasičů z Moravy, kteří pomáhají s výstavbou těchto bariér. Tisková konference Tomáše Hudečka bude v Otázkách ve druhé hodině krátce po třinácté hodině. Pak vám nabídneme i rozhovor s generálním ředitelem Hasičského záchranného sboru Drahoslavem Rybou. A stejně tak vám nabídneme aktualizovanou předpověď počasí s Alenou Zárybnickou. Sledujte dál Českou televizi, sledujte čtyřiadvacítku a jedničku.

ČT 1, 2. 6. 2013,pořad: Otázky Václava Moravce

Štítky
Osobnosti: Miroslav Kalousek
Témata: Armáda a obrana
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme