Ministru Drábkovi byla vyjádřena široká podpora

20. 3. 2011

Ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek oslovil v pátek otevřeným dopisem zdravotně handicapované. Vysvětluje v něm nejčastěji uváděné nepravdy a polopravdy týkající se sociální reformy, resp. souhrnu novel zákonů, které jsou nyní v připomínkovém řízení (pozn.: celý text najdete v příloze). „K nejčastěji uváděným lžím patří tvrzení, že plánujeme rušení ZTP a ZTP/ P průkazů a s nimi spojených výhod. Tato informace se naprosto nezakládá na pravdě, MPSV průkazy ZTP a ZTP/P neruší, stejně jako výhody a úlevy s nimi spojené. Dochází pouze k obměně nosiče těchto výhod, průkazy budou nahrazeny novými typy, a to navíc v průběhu dvou let, tedy s dostatečnou časovou rezervou, po kterou budou platit oba typy průkazek,“ vysvětluje Jaromír Drábek. K dalším mýtům, s nimiž jsou zdravotně postižení podněcováni k účasti na úterní demonstraci, patří heslo, že ministerstvo krátí výdaje na dávky určené zdravotně handicapovaným. Není to pravda, celkový objem vynakládaných prostředků zůstává beze změn. MPSV hledá úspory na straně administrace celého systému, který je nepřehledný, neefektivní a drahý. Návrh sociální reformy podpořili například ministr zdravotnictví Leoš Heger, senátorka Daniela Filipiová, předsedkyně Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu PČR či poslankyně Helena Langšádlová, předsedkyně Stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti či senátorka Soňa Paukrtová:

„Pan Krása nemluví pravdu. Možná z neznalosti, možná záměrně. Pak ale jde o šíření poplašné zprávy,“ říká Daniela Filipiová, předsedkyně Výboru pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu PČR.

„Současný stav, kdy administrací samotného systému projídáme státního rozpočtu miliony, je neudržitelný. Nutnost sociální reformy je proto neoddiskutovatelná. Koncept představený kolegou Jaromírem Drábkem má moji plnou podporu – zajišťuje adresnost dávek, standardizuje postupy a zachovává pevnou sociální síť, která i do budoucna bude poskytovat nezbytnou péči potřebným,“ řekl Leoš Heger, ministr zdravotnictví.

„Reforma z dílny ministerstva práce a sociálních věcí nemá být vnímána jako restriktivní. Omezuje výdaje státu na straně administrování dávek, nikoli na straně jejich příjemců. Nevole, která se kolem ní vytvořila, je podložena polopravdivými či lživými informacemi. Věřím, že konstruktivní diskuzí by bylo docíleno lepších výsledků, než čeho lze dosáhnout úterní demonstrací,“ říká senátorka Soňa Paukrtová.

„Je přeci v zájmu samotných handicapovaných, aby stát šetřil výdaji na procesy spojené s výplatou dávek. Navržené kroky vnímám jako racionalizaci neefektivního systému, který je sám o sobě velmi nákladný. Stát se má postarat o ty, kteří jeho pomoc potřebují, a to navržené novely zákonů zachovávají. Nikomu nebude upíráno právo na potřebnou podporu či péči,“ říká poslankyně Helena Langšádlová, předsedkyně Stálé komise pro rodinu a rovné příležitosti PSP ČR.

V rámci připomínkového řízení MPSV vedlo obsáhlé diskuze se zástupci desítek iniciativ, občanských sdružení, poskytovatelů sociální a zdravotní péče apod. „Návrh sociální reformy vzbudil mnohé reakce, často emotivní, v některých případech založené na mýtech a nepravdách, jindy oprávněné. Od samého začátku jsem deklaroval připravenost vést o jednotlivých návrzích otevřenou diskuzi a zapracovat připomínky, které budou podloženy relevantními argumenty. V řadě případů se tak skutečně stalo. Upravili jsme některá opatření podle připomínek, které vzešly z jednotlivých diskuzí a kulatých stolů,“ říká Jaromír Drábek. Došlo například k dohodě s Chartou sociálního podnikání o úpravách navrhovaných změn v oblasti zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Zachována tedy zůstane možnost tzv. náhradního plnění, ale v podobě, která zamezí jeho zneužívání, resp. odběru zboží od firem zaměstnávajících osoby se zdravotním postižením pouze fiktivně. Charta a MPSV dospěly k dohodě v otázce podpory na pracovní místa v provozu chráněné dílny.

MPSV
Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme