Langšádlová: Neomezujme pohyb v schengenu, využívejme „chytrá řešení“

22. 4. 2020

Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlová iniciovala usnesení Výboru pro evropské záležitosti (VEZ), které vyzývá výbory z ostatních členských zemí EU, aby v případě další vlny nákazy nemoci COVID-19 postupovaly společně a co nejméně tak omezily pohyb v schengenském prostoru. VEZ rovněž iniciuje společný postup členských zemí EU v oblasti „chytrých řešení“ při eventuálních dalších vlnách pandemie.

„Výbor pro evropské záležitosti bude iniciovat ve vztahu k dalším výborům pro evropské záležitosti zemích Evropské unie společný postup a koordinaci pro případ, že by přišla další vlna nákazy nemoci COVID-19 tak, aby byl pohyb osob v schengenském prostoru co nejméně omezen,“ stojí v usnesení VEZ.

Rovněž se VEZ na podnět Heleny Langšádlové usnesl na tom, že by měly členské země postupovat společně v přípravě „chytrých řešení“. K jejich zavedení by se mohly inspirovat v některých asijských zemích, například na Tchaj-wanu, v Jižní Koreji nebo Japonsku, kde se díky prvkům jako je intenzivní testování, chytrá karanténa, zvýšená hygienická opatření a další podařilo zachovat relativně normální život bez výrazných ekonomických dopadů.  „Výbor pro evropské záležitosti bude iniciovat ve vztahu k dalším výborům pro evropské záležitosti zemích Evropské unie společný postup v přípravě „chytrých řešení" tak, aby v situaci další vlny pandemie byla zachována ekonomika členských zemí Evropské unie a současně se chránilo zdraví a lidské životy.“

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Osobnosti: