Kybernetickou bezpečností a kauzou „Huawei“ se bude zabývat Evropský parlament

12. 2. 2019

Z iniciativy europoslance TOP 09 Luďka Niedermayera v Evropském parlamentu ve středu proběhne rozprava a poté na březnové schůzi hlasování o usnesení k “technologickým bezpečnostním rizikům”. Debata se tím dostává z úrovně jednotlivých států, které nekoordinovaně  na zjištěná rizika reagují, na úroveň Evropské unie. Niedermayer navrhuje přijetí obecně závazných standardů kybernetické bezpečnosti v Evropské unii.

„Podezření na zneužívání telekomunikačních technologií k obchodní a průmyslové špionáži a k tomu se vážící zjištění tajných služeb a orgánů odpovědných za kybernetickou bezpečnost, dosáhly podle mého názoru takových rozměrů a takové závažnosti, že je na místě rozhodná a důsledná reakce na úrovni Evropské unie. Proto jsem rád, že se mé frakci podařilo prosadit můj návrh na zařazení tohoto bodu na program jednání Evropského parlamentu. Smyslem mé iniciativy není útočit proti konkrétním firmám a vytlačovat je z trhu, ale nastavit přísné a transparentní standardy kybernetické bezpečnosti v Evropské unii, které budou platit pro každého a jejichž dodržení bude podmínkou pro účast v soutěžích o veřejné zakázky i pro působení na telekomunikačním trhu Evropské unie v citlivých oblastech,” vysvětluje Niedermayer s tím, že rezoluce parlamentu by mohla pomoci tento proces nastartovat.

Tyto standardy by měly věnovat zvláštní pozornost kritické infrastruktuře členských států a jejich tvorbou by měla být pověřena Evropská komise ve spolupráci s agenturou ENISA a odpovědnými institucemi a experty z členských zemí. Analyzován by měl být i stav trhu s touto infrastrukturou i rizika související s rostoucí závislostí Evropy na technologiích, které pocházejí často od malého počtu firem, mnohdy ze zemí, které vyznávají jiná pravidla pro podnikání i organizaci společnosti.

„Jsem přesvědčen, že společný postup na úrovni Evropské unie je účinnější než izolované reakce jednotlivých států. V tak důležité otázce, jako jsou vnější hrozby kybernetické bezpečnosti, si Evropa nemůže dovolit vystupovat roztříštěně nebo tak minimálně působit,” doplňuje Niedermayer, který zasedá ve výboru ITRE (pro průmysl, výzkum a energetiku).

„Rozvoj 5G mobilních sítí povede k tomu, že stále větší část našich životů bude propojena s on-line technologiemi. Je proto klíčové, aby Evropané měli bezpečnost těchto technologií pod větší kontrolou. Rizikem nejsou přitom jen úmyslné a zcela nepřijatelné jevy, jako jsou krádeže dat či ovlivňování provozu těchto technologií neautorizovanými osobami, ale i neúmyslné chyby systémů či technologií, či pomalé nebo nedůsledné řešení těchto problémů,“ dodává europoslanec Niedermayer.

Součástí standardů by měla být i trvalá možnost dohledu nad výrobou používaných systémů některým z unijních orgánů či institucemi členských zemí.

Lenka Brandtová, tisková mluvčí TOP 09

Osobnosti: