Kovářová: Stavební lobby dostala červenou kartu

20. 5. 2015

Lidé budou mít dál možnost bránit se proti hlučným stavbám. Novým úlevám pro developery, které navrhovali vládní poslanci, zabránila až při hlasování o návrhu zákona na ochranu veřejného zdraví poslankyně Věra Kovářová. 

"Lidé chtějí, abychom jim před hlukem poskytli ochranu, vládní návrh jim ale tuto ochranu zcela jednoznačně bez rozumného důvodu odebíral. Jsem proto ráda, že se Poslanecké sněmovně podařilo vládu přehlasovat," uvedla poslankyně Věra Kovářová (klub TOP 09 a Starostové).

V novele zákona na ochranu veřejného zdraví vládní koalice navrhovala, aby stavitelé měli možnost získat časově neomezené povolení v situacích, kdy nesplňují stanovené limity hluku. Výjimka by znamenala snížení kvality života občanů v okolí hlučných staveb, jako jsou například velké silniční stavby a další. To by mělo podle poslanců TOP 09 nepředvídatelné důsledky.

Poslanec Martin Plíšek (TOP 09) k tomu dodává: „Konkrétně například v Praze v části Spořilov by se lidé v případě schválení návrhu vládního poslance nemuseli dočkat účinných protihlukových opatření. Schválení pozměňovacího návrhu by také podpořilo nečinnost státních orgánů v oblasti protihlukových opatření, a to včetně výstavby okruhů a obchvatů větších měst.“

Poslankyně Věra Kovářová prosadila rovněž pozměňovací návrh, který fakticky zabrání rozšíření letiště Ruzyně bez dohody s krajskou hygienickou stanicí. "Podle vládního návrhu by souhlas hygieniků už nebyl třeba, což by se pochopitelně velmi zásadně dotklo obyvatel v širokém okolí letiště. Toto nebezpečí už ale naštěstí nehrozí," dodala Věra Kovářová.

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 20. května 2015

Štítky
Osobnosti: Věra Kovářová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme