Kovářová: Kancléř Mynář představuje bezpečnostní riziko

21. 7. 2015

Novelu zákona, která řeší povinnost kancléře prezidenta zveřejnit prohlášení o majetku, dnes předložila poslankyně Věra Kovářová (klub TOP 09 a Starostové). Je neudržitelné, aby veřejnost nevěděla, jaké jsou majetkové poměry jednoho z nejvýše postavených úředníků v zemi, který navíc nemá ani bezpečnostní prověrku, říká Kovářová. Poslankyně navrhne, aby sněmovna přijala zákon ve zrychleném čtení tak, aby začal platit ještě letos.

Vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vratislav Mynář už dva roky odmítá zveřejnit kompletní majetkové přiznání, přestože ho k tomu zavázala jeho politická strana. Nezveřejnil ani čestné prohlášení podle zákona o střetu zájmů za rok 2014. V nejbližší době, bohužel, nelze očekávat, že kancléř Mynář zveřejní majetkové poměry, rozhodla jsem se proto řešit alespoň kauzu jeho čestného prohlášení. Podávám návrh zákona, který mu upřesňuje povinnost podat prohlášení o majetku prostřednictvím prezidenta republiky na legislativní odbor Kanceláře prezidenta republiky. Tam bude také k dispozici veřejnosti,“ uvedla poslankyně Věra Kovářová (klub TOP 09 a Starostové).

Návrh zákona také mění zákon o Kanceláři prezidenta republiky. Navrhuje totiž nové podmínky, které by musel každý vedoucí Kanceláře prezidenta republiky splňovat. Kancléřem prezidenta republiky by například měl být jmenován pouze státní občan České republiky, který je plně svéprávný, bezúhonný a ten, jehož zkušenosti
a morální vlastnosti dávají záruku, že bude svou funkci řádně zastávat. „Neměl by také zastávat žádnou funkci v politických stranách, což nepovažuji za vhodné a vzhledem k vytíženosti kancléře ostatně ani za možné,“ upřesnila poslankyně Kovářová.

Podle poslankyně tajnůstkářství současného kancléře posiluje spekulace, že udělení bezpečnostní prověrky brání právě problematický původ jeho majetku. „Pan Mynář proto představuje zcela reálné bezpečnostní riziko. Zveřejněním svého majetku a informací o jeho původu by přitom mohl pochybnosti snadno rozptýlit,“ říká poslankyně Věra Kovářová (klub TOP 09 a Starostové).

Ke zveřejnění přehledu jeho majetku vyzvala kancléře naposled letos v červnu, kdy prezident Zeman ve sněmovně naléhal na přijetí vládního zákona o prokazování původu majetku. Podle toho by se na výzvu státních institucí musel majetkově „svléknout do naha“ každý občan. „Kancléř se chová v rozporu s tím, co hlásá pan prezident, ale i v  rozporu se sliby strany Zemanovců, jejichž je krajským předsedou. Tato situace je absurdní a pro veřejnost nesrozumitelná. Mynářovy vytáčky nechápu také proto, že takto reprezentuje českého prezidenta,“ dodala Věra Kovářová.                                                             

Martina Macková, tisková mluvčí TOP 09

Praha 21. července 2015

Štítky
Osobnosti: Věra Kovářová
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme