× Pojďte do toho s námi.

Kolář (TOP 09): Noční vlci šíří putinovskou propagandu, v Praze nemají co pohledávat

28. 4. 2021

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář (TOP 09) se ohrazuje proti záměru ruské motorkářské skupiny „Noční vlci“ uspořádat veřejné akce na místě bývalého pomníku maršála Koněva na náměstí Interbrigády v Praze 6 a na Olšanských hřbitovech. Dnes odeslal otevřené dopisy primátorovi Prahy Zdeňku Hřibovi a ministrovi zahraničí Jakubovi Kulhánkovi, ve kterých je vyzývá, aby se zasadili o zrušení těchto akcí.

„Motorkářská skupina takzvaných „Nočních vlků“ dlouhodobě na našem území pořádá akce, na kterých pod záminkou uctívání památky padlých Rudoarmějců z druhé světové války šíří propagandu putinovského režimu. Považuji to ve světle událostí z posledních dnů, kdy se Česká republika stala terčem bezprecedentního aktu nepřátelství právě ze strany Ruské federace, za naprosto nežádoucí. Myslím si, že by situaci částečně vyřešilo i zpřísnění vízové politiky vůči Ruské federaci,“ říká starosta Prahy 6 Ondřej Kolář.

V dopisech Kolář vyjadřuje znepokojení nad tím, že hlavní město doposud nepodniklo žádné kroky k tomu, aby pořádání těchto akcí zabránilo. Zároveň vyzývá, aby povolování podobných akcí věnovaly úřady zvýšenou pozornost i v budoucnosti.

„Vážený pane primátore, s odkazem na výše zmíněné Vás, coby starosta městské části, která má být touto akcí bezprostředně zasažena, žádám, abyste se maximálně zasadil o to, aby Praha nemusela být svědkem propagandistické jízdy pomahačů režimu, který v ničem nekoreluje s hodnotami, na kterých je postavena naše společnost. Nedovedu si představit, že město, které se velmi rázně a správně chopilo politiky podpory lidských práv, bude přehlížet krasojízdu spolku, který si o lidská práva otírá podrážky,“ píše v dopise pražskému primátorovi Kolář.

Celé znění dopisů naleznete v příloze.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Osobnosti: