Kolář: Chceme využít budovu prázdné ruské školy, v Praze 6 by mohla vzniknout mezinárodní škola s rozšířenou výukou ruštiny

6. 9. 2021

Budova školy při ruském velvyslanectví v Praze 6 je momentálně prázdná. Učitelé museli odjet, protože oproti zvyklostem měli diplomatické krytí a ve školní budově u Velvyslanectví Ruské federace tak momentálně nemá kdo učit. Česko by proto mělo usilovat o to, aby v místě vznikla škola, která se otevře všem, tedy i českým, studentům.

„Praha se dlouhodobě potýká s nedostatkem míst ve školách, v Praze 6 je přitom nyní prázdná budova školy u ruského velvyslanectví. Česko by podle nás mělo usilovat o to, aby se škola otevřela všem žákům. Je proto nutné začít jednat s Ruskou federací o tom, aby se škola časem transformovala na mezinárodní školu s rozšířenou výukou ruského jazyka,“ říká starosta Prahy 6 a kandidát do Poslanecké sněmovny Ondřej Kolář.

Budova školy patří Rusku, pozemek, na kterém stojí, je český. Podle Koláře je proto vhodné začít s Ruskou federací jednat o tom, jak místo v budoucnu využít a pomoci tak restartovat česko-ruské vztahy.

Stejně jako české ministerstvo zahraničí i starosta Kolář odmítá, aby dál pokračovala střední škola při velvyslanectví v režimu, kdy měli její vyučující diplomatické pasy. Takový statut nenáleží žádným z vyučujících na ostatních školách, navíc by tím byla narušena rovnost počtu diplomatů, které Česko dosáhlo letos na jaře po vyhoštění ruských diplomatů kvůli útokům na muniční sklady ve Vrběticích.

„Navrhujeme proto, aby Česko začalo jednat o vzniku mezinárodní školy s rozšířenou výukou ruského jazyka. Učitelé by neměli diplomatické krytí a škola by se otevřela všem zájemcům o studium, a to i z řad českých studentů, což doposud nebylo možné,“ říká Ondřej Kolář.

Zdůrazňuje přitom, že na území Prahy 6 je několik mezinárodních škol, a to od mateřských přes základní až po střední. Vznik další by tak městská část uvítala. Praha podle něj obecně bojuje s počtem míst ve školách a vznik nové školy proto vidí jako příležitost, jak je rozšířit a zároveň žákům a studentům nabídnou kvalitní studium ruského jazyka, po kterém je poptávka.

„První krok musí udělat ministerstvo zahraničí, které musí začít jednat s Ruskem. To je samozřejmě složité, protože velvyslanec Ruské federace momentálně raději jedná s kancléřem prezidenta. Obnovení korektních vztahů s Ruskem je nicméně jedním z úkolů, který stojí před další vládou, a vznik mezinárodní školy by měl být součástí budoucích jednání,“ uzavírá Ondřej Kolář.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme