Koalici SPOLU povede v Pardubickém kraji Pavel Svoboda, ředitel komorní filharmonie

28. 1. 2021

Koalice SPOLU zná jméno lídra do podzimních voleb do Poslanecké sněmovny v Pardubickém kraji. Nominaci za TOP 09 získal ředitel Komorní filharmonie Pardubice Pavel Svoboda. Nominaci Pavla Svobody ještě musí potvrdit výkonný výbor strany.

Ač nestraník, hodnotově má Pavel Svoboda ke středopravicové politice a TOP 09 velmi blízko. „Nabídku jsem pečlivě zvažoval s rodinou i přáteli. Vnímám, že je naše společnost na určitém rozcestí a letošní parlamentní volby rozhodnou, kam se bude Česká republika v následující dekádě ubírat. Pokud chceme v České republice změnu k lepšímu, je nutné podpořit ji i ze strany dosud politicky neaktivních občanů. Proto jsem se rozhodl přijmout osobní zodpovědnost a zapojit se do projektu spojení tří středopravicových stran SPOLU, které jsou mi rozhodně nejbližší. Je to příležitost ovlivnit klíčová rozhodnutí v nelehké době," říká Pavel Svoboda. „Velmi se také těším na spolupráci s lídry zvolenými za ODS a KDU-ČSL, Radimem Jiroutem a Markem Výborným,“ dodává ředitel Komorní filharmonie.

Pavel Svoboda chce být ve Sněmovně hlasem svého regionu i živého umění

Na celostátní úrovni by se chtěl věnovat dvěma klíčovým tématům: Mými logickými prioritami jsou kulturní politika a školství. Samozřejmostí je podpora našeho regionu od nejmenších vesnic až po větší města,“ říká Pavel Svoboda, který v Pardubicích žije. Čtyři roky také působil na Pedagogické fakultě Univerzity Hradec Králové a na částečný úvazek na Akademii múzických umění v Praze, kde v minulém roce obhájil doktorát. „Jsme svědky toho, že kulturní sféra nemá v Poslanecké sněmovně kompetentní zastoupení. Řada politiků ji veřejně označuje jako okrajovou složku naší společnosti. Jsem přesvědčen, že to není pravda. Vládní lhostejnost k živnostníkům i lidem na volné noze, která se naplno projevila během pandemie, je nepřijatelná. Je nejvyšší čas začít se ke kulturním subjektům chovat mnohem zodpovědněji,“ uzavírá Pavel Svoboda, lídr koalice SPOLU.

„Jsme rádi, že na čele kandidátky nenabízíme klasického kariérního politika, ale člověka s širokým rozhledem, vynikajícím profesním kreditem a pevnými zásadami. Věřím, že i díky tomu dokáže zaujmout širokou skupinu lidí, například i ty, kteří k volbám pravidelně nechodí,“ hodnotí volbu předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Náš hlas byl nejsilnějším parlamentním zastáncem kreativního průmyslu a živého umění. Jsem proto ráda, že se Pavel Svoboda rozhodl být našim lídrem v Pardubickém kraji,“ dodává předsedkyně TOP 09.  

Pavel Svoboda má za sebou řadu úspěšných projektů jako manažer a vedoucí grantových projektů. Absolvoval školy v Pardubicích, v Praze a v Berlíně, vystoupení po celém světě jako varhanní virtuóz. Je také držitelem prestižních ocenění (Pražské jaro, Bachwettbewerb Leipzig atd.) a zakladatelem známého Festivalu F.L. Věka v podhůří Orlických hor. Je ženatý a má dvě děti.

 

Kontakty:

Pavel Svoboda: svobodapa@seznam.cz , tel. 608910461, Twitter: @SvobodaSPOLU

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme