Koalice SPOLU: Prosazujeme změnu stavebního zákona

23. 3. 2022

Zabránnění vzniku nejvyššího stavebního úřadu by nejen zvýšilo náklady pro rozpočet, ale ohrozilo by také výstavbu v ČR. Jedná se o první opatření ke splnění předvolebního slibu změny stavebního zákona a urychlení stavebních prací v celé zemi. Už včera poslanci schválili vládní novelu zákona o daních z příjmů, která umožní odečíst si od základu daně hodnotu bezúplatného plnění za dobročinnou pomoc Ukrajině.

„V Poslanecké sněmovně reflektujeme situaci agrese Ruska na Ukrajinu, proto dnes jako první bod projednáme vládní návrh zákona o opatřeních v oblasti daní, podle kterého bude možné si od základu daně odečíst hodnotu bezúplatného plnění. To se bude týkat těch, kteří chtějí dobročinným způsobem pomoci v rámci humanitární krize na Ukrajině. Nejvyšší možná hodnota bezúplatného plnění, kterou lze v úhrnu od základu daně odečíst, bude navýšena na 30 %, a to za zdaňovací období roku 2022,“ uvedl předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný s tím, že tento týden čeká Sněmovnu také volba členů rady České televize a Českého rozhlasu.

„Odložení účinnosti stavebního zákona je prvním krokem ke splnění předvolebního slibu změnit stavební zákon a urychlit výstavbu v ČR. Samotné odložení účinnosti, které tento týden projedná Sněmovna, zabrání vzniku nejvyššího stavebního úřadu, který je spojen nejen s vysokými finančními náklady pro státní rozpočet, ale i s hrozbou zablokování výstavby v Česku. I nadále pokračují práce na komplexní reformě založené na dostupnosti stavebních úřadů v území, dodržování lhůt a digitalizaci, která pomůže jak k urychlení procesů, zastupitelnosti, tak i ke kontrole samotného stavebního řízení,“ uvedl poslanec ODS Jiří Havránek.

„Až 650 českých vojáků posílí na Slovensku obranyschopnost východního křídla Severoatlantické aliance. Nejde pouze o politické gesto. Bavíme se o konkrétní misi s konkrétním vojenským úkolem, který reaguje na bezprecedentní ruskou invazi na Ukrajinu. Ministerstvo obrany počítá s náklady kolem 540 milionů korun. Menší část vojáků pak bude pomáhat se zvládáním migrační vlny na Slovensku. V tomto kontextu jen připomínám, že z Ukrajiny před válkou uteklo už celkem přes 3 miliony lidí. Dopady války můžeme zvládnout jedině společně a já vás mohu ujistit, že jednota panuje nejen v rámci naší koalice, ale i v rámci zbytku Evropy,“ řekl místopředseda poslaneckého klubu TOP 09 Michal Kučera.

Jan Kocourek, tiskový mluvčí TOP 09