Koalice SPOLU: Pokračování Michala Koudelky v čele BIS je v zájmu české bezpečnosti

2. 8. 2021

Koalice SPOLU jednoznačně podporuje prodloužení mandátu ředitele BIS Michala Koudelky i na další období. Současný šéf BIS se podle předsedů ODS, KDU-ČSL i předsedkyně TOP 09 ve své funkci plně osvědčil a má velkou zásluhu na tom, že naše země patří mezi nejbezpečnějšími státy na světě. Koalice SPOLU proto věří, že o volbě ředitele BIS na další období budou rozhodovat především výsledky dosavdaní práce a dlouhodobé zájmy o zachování bezpečnosti naší země, nikoliv například vazby premiéra a Hradu. Funkční období ředitele BIS vyprší v polovině srpna.

„BIS pod vedením Michala Koudelky dlouhodobě odvádí pro naši zemi kvalitni služby. V poslední době se to ukázalo především na případu Vrbětice, zpravodajci ale mají na kontě mnohem více úspěšných případů. BIS je také oceňována i zahraničními službami, se kterými v rámci našich spojeneckých vztahu spolupracuje. Proto by měl Michal Koudelka pokračovat ve funkci ředitele BIS,“ říká předseda ODS Petr Fiala.

„BIS dlouhodobě odvádí velmi dobrou práci ve prospěch bezpečnosti naší země a nás všech. Pravidelně upozorňuje na reálné hrozby, a i díky jejich práci se nám daří udržet Českou republiku mezi těmi, které patří mezi nejbezpečnější země na světě. Na tom všem nese svůj díl i současný ředitel BIS Michal Koudelka, který byl za svoji poctivě odváděnou práci už šestkrát navržen současnou i dřívější vládou prezidentovi republiky na povýšení do hodnosti generála,“ konstatuje předseda lidovců Marian Jurečka a dodává, že chce, aby si naše země uměla vážit lidí, kteří odvádějí kvalitní práci a starají se o naši bezpečnost, ne aby tito lidé byli na nátlak totalitních mocností silou vytlačováni. „Očekávám od premiéra i od vlády, že se rozhodnou na základě výsledků odvedené práce a argumentů, že nepodlehnou nátlaku některých lobbistů, kterým dobrá práce BIS kazí jejich soukromé zájmy. Česká vláda má mít odvahu a rovnou páteř, proto by logicky měla udělat správné rozhodnutí a opět jmenovat Michala Koudelku ředitelem BIS do dalšího období. Zároveň však musí dodržet zákonný postup a tuto personální otázku včas projednat na půdě sněmovního výboru. Pokud vláda bude postupovat jinak, pak je zjevné, že ji někdo drží za něco, co už evidentně ani pánská část vlády nemá!“ uzavřel Jurečka.

„Andrej Babiš už v minulosti ukázal, že mu nečiní sebemenší problém postupovat v rozporu se zákony a zájmy naší země. Ráda bych mu připomněla, že jmenování ředitele BIS musí projednat Bezpečnostní výbor Sněmovny. Pokud tak neučiní a výbor nesvolá, půjde o další prokazatelné zpochybnění základních demokratických institucí i zákona. Určitě by o budoucnosti BIS neměly rozhodovat politické handly s Hradem, který jde mnoho let vytrvale na ruku Rusku a Číně, což jsou ostatně země, před kterými BIS dlouhodobě varuje,“ uvedla předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Vladan Vaněk, tiskový mluvčí TOP 09

Štítky
Chcete ZNÁT nejnovější TOP zprávy?
odebírejte náš
newsletter
TOP 09
Děkujeme